Uusia ideoita liikuntapankkiin

Australialainen jalkapallo

Demon sisältö:

  • Alkusanat ja kuvaus lajista
  • Lämmittely 5min
  • Tekniikkaharjoittelua: Käsisyötöt
  • Tekniikkaharjoittelua: Potkaiseminen
  • Yhdistetty harjoite
  • Aussifutiksen säännöt
  • Loppupeli

Lassi Salakari
Olen Salon entisen aussifutisjoukkueen Juggrrnautsin puheenjohtaja ja joukkueen viimeisin kapteeni. Aussifutista ehdin aktiivisesti pelaamaan muutaman vuoden ajan ja alkukipinän sain nimenomaan lukion liikuntatunnilta, jonne lajia tultiin esittelemään. Laji on minulle tärkeä, vaikkakin sen harrastaminen jäikin, ja nykyisin lajiharjoituksissa on tullu käytyä vain hyvin satunnaisesti.

Jussi Laakkio
Entinen kilpasuunnistaja joka on harrastanut urheilua laidasta laitaan. Aussifutiksesta innostui työkaverin kautta, ja sen parissa tuli vietettyä useampi vuosi. Lopulta perhekiireet ja paikkakunnan vaihto tekivät aktiivisesta harrastamisesta haastavaa.

Lassi Salakari                     Jussi Laakkio

Brasilialainen Jiujitsu (BJJ) & Lukkopaini

Lajin omaiset alkulämmöt, pelit ja leikit. Pystypainin perusteet. Perus matto positioita ja tekniikoita. 

Saku Heikurinen
29v. BJJ Ruskea vyö. Laji- ja ottelukokemus 13v. Valmentaja seurassa Revolution Fight ry 

Saku Heikurinen

Team Up!

Team Up! - ryhmäytymispelit ovat hauskoja ja mukaansavetäviä. Tunnillä käydään läpi vanhoja ja uusia pelejä, joissa keskiössä on hauskuus, kilpailu ja yhteistyö. Pelit on helppo toteuttaa pienelläkin budjetilla. Jos et ole vielä kokenut tätä mukaansatempaavaa ja energistä demoa, nyt on hyvä aika tulla mukaan ja oppia pelejä, joita voi aina vetää isommallekin porukalle.

Pauliina Miettinen
Olen pohjimmiltani liikunnanopettaja mutta viimeiset vuodet on mennyt jalkapallovalmennuksen kanssa. Koulutukseni ja kokemukseni olen saanut USAsta opiskeltuani ja tehden siellä töitä toistakymmentä vuotta. Olen menestynyt sekä pelaajana että valmentajana sekä saanut valmentaa ja ohjata sekä Suomen että maailman huippuja. Teen sekä joukkuevalmennustaja olen erikoistunut modernin potkutekniikan valmentamiseen. Valmentamisessa tarvitaan ryhmädynamiikkaa rakentavia pelejä ja ne sopivat mainiosti myös koulumaailmaan.

Pauliina Miettinen

4-joukkueen lipunryöstö

Motivoiva ja hauska lipunryöstöpeli, johon heterogeeninenkin liikuntaryhmä voi osallistua kerralla. Jokaiselle löytyy taitotasosta riippumatta tärkeä rooli joukkueessa. Peliin tarvitaan vain tila (sali tai kenttä), erivärisiä liivejä (tms.), välineitä alueiden merkitsemiseen sekä vähintään 16 pelaajaa. Peli kehittää mm. perusliikuntataitoja ja havaintomotoriikka. Kun ryhmä oppii tämän pelin, toivotaan tätä usein. Ja tämä peli on pelastanut monesti tilanteessa, jossa pitää saada nopeasti ja vähin välinein paljon liikettä aikaiseksi.

Juhani Metsäpelto
on toiminut Salossa liikunnanopettajana 8 vuotta. Syksystä 2023 alkaen työtehtävät vaihtuivat rehtorin tehtäviin. 

Juhani Metsäpelto

Seiväshyppy

Demolla tutustutaan hyppylajeista eksoottisimpaan eli seiväshyppyyn. Laji, joka näyttää katsojan silmään ehkä hurjaltakin, on varmasti hauskaa, kun lähdetään liikkeelle aivan perusteista.

Maija Haartela-Vuori
Olen salolainen luokanopettaja ja toimin vapaa-ajallani Salon Vilpas yleisurheilun valmennuspäällikkönä. Olen valmentanut seurassa lähes kaksikymmentä vuotta ja päässyt seuraamaan muun muassa Wilma Murron hienoa kasvutarinaa.

Maija Haartela-Vuori

Baseball5

Demon aikana teille opetetaan pelin perusteet ja yksinkertaiset säännöt. Viiden minuutin alustuksen jälkeen ohjaan perussuoritukset lyömiseen, kiinniottamisen ja heittoon. Noin 30 minuuttia käytämme pelin pelaamiseen. Demon jälkeen sinulla on valmiuden ohjata, opettaa sekä liikuttaa Baseball5 avulla oppilaita tai opiskelijoitasi.  
”All you need is a ball” 
Baseball5 on on yksi maailman nopeimmin kasvavista peleistä ja siinä kilpaillaan maanosien mestaruuksista ja maailmanmestaruudesta. Suomi sijoittui vuoden 2023 EM-kisoissa seitsemänneksi ja vuonna 2024 Suomen nuorten maajoukkue osallistuu EM-kisoihin.  Laji on myös mukana nuorten olympialaisissa Dakarissa 2026. Laji soveltuu erinomaisesti sekapeliksi koululiikuntaan ja välituntien liikuntaleikkeihin. 

Tony Jones ja Ville-Herman Saarman
Tony Jones SBSL Johtaja, Baseball5 toiminta ja   Ville-Herman Saarman Suomen Pesäpalloliiton Ry:n Baseball ja softball lajivastaava. Esittelevät teille hauskan ja nopeasti opittavaa pelin nimeltä Baseball5. 

Ville-Herman Saarman            Tony Jones