Pallo- ja mailapelit

Salibandy: Ratkaisunteko liikuntatilanteissa ja välineen käsittelytaidot

Salibandyn pelin ja taitojen oppiminen pohjautuu ekologiseen dynamiikkaan:

Salibandyn pelin ja taitojen oppiminen rakentuu ekologisen dynamiikan viitekehykseen. Valmentajan/opettajan keskeinen osaamistavoite on luoda pelaajan taitotasolle ja valmiuksille mahdollisimman optimaalinen ympäristö pelin ja taitojen oppimistavoitteisiin nähden. Harjoittelun ja pelaamisen ydin on pelaajan, tehtävän ja ympäristön jatkuva vuorovaikutus. Harjoituksissa tulisi nähdä, kuulla ja tuntea samalla tavalla kuin pelissä. Näyttääkö ja tuntuuko harjoitus / harjoittelu samalta kuin peli esimerkiksi temmon ja intensiteetin suhteen?

Hannu Santanen

Salibandyliiton valmentaja/kouluttaja. Lajin ohjaamisesta ja valmentamisesta noin 25 vuoden kokemus eri ikäisten pelaajien kanssa. Kouluttanut noin 15 vuotta alemman tason koulutuksia, vastuuhenkilö koulutusten sisällöistä ja kehittämisestä. Koulutus Liikunanohjaaja (YAMK), suuntautuminen valmennus. 

Hannu Santanen

Padel

Tunneilla on tarkoitus näyttää miten padelia kannattaisi opettaa. Aluksi käymme erittäin lyhyesti padelin perusteita läpi esimerkkinä mailan ote. Sen jälkee käymme yhdessä läpi miten keskeisiä lyöntejä eri ja mihin asioihin niissä kannattaa keskittyä. Sen lisäksi näytän muutamia esimerkkitreenejä näiden harjoitteluun. Lyöntien lisäksi keskitymme liikkumiseen ja liikkumisen keskeisiin periaatteisiin. Sen jälkeen käymme sijoittumista läpi ja sijoittumisen liittyviä periaatteita. Tämän jälkeen käymme padelin perustaktiikoita läpi ja miten padeliin pitäisi lähestyä läpi kuten. Esimerkkeinä "pelin hidastaminen puolustettaessa" tai "hyökkää ristikulmaan jos se on mahdollista". Myös parina pelaamista ja eri peliruutujen rooleja. Tämän jälkeen käydään läpi esimerkein miten oppilaita voi osallistaa tunneilla ja miten harjoitteita voi helpottaa tai lisätä haastetta koululaisten tason mukaan.

Kustrim Myftari
Pelannut padelia 4 vuotta. Ollut maailman ykköspelaajan Arturo Coelhon valmentajan valmennuksessa Jyväskylässä. Valmentanut 2-3 vuotta aktiivisesti.

Kustrim Myftari

Jalkapallo

Kaikki Pelissä - jalkapalloa ja futsalia kouluissa. Koulutuksessa esitellään harjoitteiden organisointimalleja, joissa yhdellä harjoitetyypillä voi edistää taitojen ja pallopelien periaatteiden oppimista ilman tötsien siirtelyä tai kentän uudelleen rakentamista tunnin sisällä. Esittelemme jokaiseen harjoitetyyppiin useamman harjoitevaihtoehdon. Liikutaan ja kokeillaan yhdessä. Käytännön ohjeita ja tukea palloilun opettamisen perusteisiin. Lisäksi keskustellaan siitä, miten aihe yhdistyy opetussuunnitelman kanssa.

Voit  tutustua Palloliiton opettajille suunnattuihin materiaaleihin täältä. 

Jukka Talja


 Futsal

Käsipallo

Käsipallo on vauhdikas, monipuolinen ja yksi maailman suurimmista palloilulajeista. Suomessa käsipallo on vielä melko tuntematon laji, varsinkin suomenkielisissä kouluissa.  Sitä on kuitenkin pelattu Suomessa yli 80 vuotta ja on maailmalla ja etenkin muissa Pohjoismaissa sekä Euroopassa erittäin suosittu laji. Käsipallo sopii hyvin koulupeliksi alakoulusta vanhempiin oppijoihin. Se on vauhdikas peli, jonka avulla voi harjoitella monipuolisesti pallonkäsittelytaitoja. Koulupelin säännöt on myös helppo toteuttaa siten, että peliä voi pelata heterogeenisissa luokissa.  Nykypäivänä melkein joka ryhmässä on erilaisia oppijoita haasteineen.  Käsipallon tuntevat myös monet S2-oppilaat, sillä laji on erittäin suosittua mm. entisen Neuvostoliiton ja Baltian maissa, Balkanilla, sekä Pohjois-Afrikassa. Lisäksi käsipalloa on helppo toteuttaa, vaikka välineet/tilat olisivat vaatimattomat.

Demo-tunnin rakenne sopii toteutettavaksi alakoulusta vanhempiin oppijoihin. Tunnilla edetään pallonkäsittelytaidoista pelin sääntöihin ja itse pelaamiseen.

Marianne Wolff
Liikuntaan erikoistunut luokanopettaja, KM, erityisluokanopettaja ala- ja yläkoulussa 28 vuoden ajan, eläkkeellä syksystä -23 alkaen. Käsipalloilijan äiti (Naisten maajoukkue, IFK Örebro/Ruotsi).  Lukuvuonna 2023–24 School Tour -demotunteja espoolaiskouluissa yli 2 000 oppilaalle. Lisäksi demo-tunnilla mukana Käsipalloliiton valmentaja.

Marianne Wolff

Sulkapallo

Sulkapallon pienpelit kentällä ja sen ulkopuolella

Liikkeen ja lyönnin/heiton yhdistäminen, osuman ja kohdealueen hahmottaminen, pelaaminen erisuuruisissa kokoonpanoissa

Timo Koljonen
Sulkapallovalmennusta vuodesta 1991, ollut mukana liiton toiminnassa Nuorten päävalmentajana sekä liittoryhmän vastaavana. Yläkoululeirivalmennusta kahden vuoden ajan.Toiminut Turun Seudun Urheiluakatemian valmentajana vuodesta 2001, joka jatkuu edelleen.

Juha-Pekka Hursti
Aktiivista sulkapalloharrastusta ja kilpailua vuodesta 1985 lähtien. Toimin Li-Ning ja RSL sulkapallobrändien maahantuojana, vuodesta 2019 alkaen. Perniön Sisun sulkapallovalmennus. Vetänyt myös kaupallisia sulkapallokursseja Salossa sekä toiminut yksittäisille kilpapelaajille valmentajana. Sulkapallofanaatikko henkeen ja vereen. 

Timo Koljonen                                                                Juha-Pekka Hursti

Pesäpallo

Motoristen perustaitojen ja lajitaitojen sekä havaintomotoriikan yhdistäminen pesäpallon keinoin
Pesäpalloa pidetään hankalana ja passiivisena koululiikuntamuotona. Demossa murretaan myyttejä ja rakennetaan aktiivinen ja innostusta herättävä toimintaympäristö, jossa yhdistellään suomalaisia perinneleikkejä, motorisia perustaitoja, havaintomotoriikkaa ja pesäpallon laji- ja pelitaitoja. Demon harjoitteilla jokainen oppilas saa aktiivisen, paljon erilaista liikuntaa ja onnistumisen kokemuksia tuottavan liikuntatunnin

Salipesis
Pesäpallo mielletään koulumaailmassa ulkopeliksi, joka usein huipentuu toukokuisiin opettajat vs. oppilaat- tai luokkien välisiin peleihin. Pesäpallo soveltuu kuitenkin monessa mielessä jopa paremmin sisätiloihin, kunhan oppimisympäristö välineineen rakennetaan mielekkäällä ja oppimista tukevalla tavalla. Tunnilla pelataan mm. pesiskimbleä, kunnaripesistä ja salipienpesistä erilaisilla rajoitteilla ja säännöillä. Tavoitteena on rohkaista opettajia ottamaan sovellettuja pesisvälineitä mukaan myös sisäliikuntatunneille. Harjoitteiden ja pelien ideaa voi soveltaa myös muihin pallopeleihin.

Perttu Hautala
Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö, kouluttanut opettajia ja valmentajia yli kymmenen vuotta, valmennustaustaa 20 vuotta. Entinen Superpesis-pelaaja (10 kautta). Koulutus LitM / Ammattivalmentaja / Pesäpallon 3-tason valmentaja / Toimiva vuorovaikutus -ohjaaja.  

Perttu Hautala

15 viitepeliä lentopallosta

Tuokion aikana käydään läpi erilaisia lentopallon viitepelejä, jotka soveltuvat koululuokille. Sisällöissä on huomioitu isot ryhmät ja eri tasoiset liikkujat, joten osa peleistä on todella helppoja ja yksinkertaisia, ja ne soveltuvat erityisnuorille, alakoulu- tai päiväkoti-ikäisille lapsille. Tuokio etenee helposta vaikeampaan joten haastetta löytyy myös jo pidempään lentopalloa harrastaneille nuorille.

Hanna Kanasuo ja Mikko Esko
Hanna Kanasuo toimii seurapalvelukoordinaattorina Suomen Lentopalloliitossa. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus Lentopalloliiton koululentiskampanjan sisältöjen tuottamisesta, kouluvierailuista ja ohjaajakoulutuksista.

Mikko Esko toimii lentopallomaajoukkueessa Gm:nä. Hän on pelannut 305 maaottelua, 14 kautta ulkomailla ja pelaajaura miesten pääsarjatasolla kesti 29 vuotta. Pelipaikka passari. 

Hanna Kanasuo                          Mikko Esko

Lippupallo eli Flägi

Lippupallon eli flag footballin demossa perehdytään amerikkalaisen jalkapallon käsittelyyn. Käydään läpi oikeaoppiset heitto- ja kiinniotto tekniikat. Amerikkalaisesta jalkapallosta tuttu taklaaminen korvataan lippupallossa liputtamisella, ja sitä harjoitellaan osa tunnista. Lippupallo on parhaimmillaan nopeatempoinen ja taktinen joukkuepeli.  Eri lajitaitojen ja viitepelien kautta osallistujat oppivat joukkueelta vaadittavaa yhteistyötä. Lopuksi pelataan LA olympialaisiin '28 mukaan tullutta 5vs5 lippupalloa, jossa päästään testaamaan aiemmin opeteltuja tekniikoita.

Jenna Hautamäki
Kouluttajana toimii Suomen Amerikkalaisen Jalkapalloliiton Lippupallokoordinaattori, Jenna Hautamäki. Kokemusta liikuntatunneista ja lippupallon ohjaamisesta koulumaailmassa olen saanut, kun olen kiertänyt alkuvuodesta ympäri Suomen kouluja opettaen lippupalloa. Olen pelannut naisten maajoukkueessa Lippupalloa vuodesta -21 saakka, ja tähtäimessä on tällä hetkellä koti MM-kisat, jotka pelataan elokuussa Lahdessa!

Jenna Hautamäki

Lacrosse koululiikuntaan

Demon aikana käydään läpi muutamia koululiikuntaan sopivia harjoituksia sekä pelataan Lacrosse koululiikuntaan sopivilla säännöillä. Demon aikana käydään myös läpi kuinka peliä voi mukauttaa eri ikäisten ja tasoisten ryhmien liikunnassa.

Suvi Onne
Lacrosseliiton hallituksen varapuheenjohtaja, Koovee lacrossen perustaja ja naisten box lacrosse maajoukkueen pelaaja. 

Suvi Onne

Koripallon opettaminen pelin ja harjoittelun yhdistämisellä

Demossa esitellään Peli - Harjoittelu - Peli -menetelmä, jossa aluksi pelin kautta tutustutaan ympäristöön, jossa valittuja taitoja tai pelitaitoja tarvitaan. Seuraavassa vaiheessa harjoitellaan kyseisiä taitoja ja lopuksi pelataan koripalloa tavoilla, joissa valitut taidot tai pelitaidot nousevat esiin. Toivottu harjoitusvaikutus johtaa harjoitteiden ja pelin valintaa. Peli - Harjoittelu - Peli -menetelmän lisäksi demossa esitellään viitepelejä, perustaitoharjoitteita sekä koulumaailmaan soveltuvia pienpelimalleja.

Petka Lehtinen
Koripalloliiton kouluttaja ja nuorten maajoukkuevalmentaja, aineenopettaja. - Toiminut juniorivalmentajana vuodesta 2000.  

Petka Lehtinen