Suomen Luustoliitto ry

Kasvuikä on luustolle korvaamatonta aikaa!

Luuston kuntoon voi ja tulee kiinnittää huomiota iästä riippumatta. Lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy kuitenkin se, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luumme kasvavat. Vaikka pituuskasvu päättyy jo teini-iässä, luun huippumassa saavutetaan vasta 20–30 vuoden iässä.

Lapsilla murtumat ovat tavallisia, mutta ne myös paranevat nopeammin kuin aikuisilla. Tämän vuoksi murtuman oikeanlainen ja oikea-aikainen hoito on avainasemassa. Toistuvien murtumien kohdalla luuston kunto on tärkeää selvittää.

Ota luusto puheeksi!

Luuston terveyden edistämisen ja osteoporoosin ehkäisyn kannalta keskeisimmät elintapoihin liittyvät tekijät ovat monipuolinen ja terveellinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti sekä säännöllinen ja monipuolinen liikunta. On tärkeää, että esimerkiksi terveeseen ruokasuhteeseen sekä liikkumisen iloon kiinnitetään huomiota.

Materiaalia oppimisen tueksi löydät Luustoliiton verkkosivuilta. Sivustolta löydät muun muassa lisätietoa sekä eri-ikäisille suunnattuja pelejä. Voit käyttää materiaalia opetuksen tukena tai vinkkinä itsenäiseen tiedonhankintaan.

Osallistu Luustoviikkoon

Luustoviikkoa vietetään vuosittain aina lokakuussa. Vuonna 2023 Luustoviikko on 16.–22.10., ja viikon teemana on Luja luusto läpi elämän. Tänä vuonna Luustoviikolla tuodaan esille erityisesti osteoporoosin riskitekijöitä ja varoitusmerkkejä.

Järjestä koulussasi esimerkiksi luustoaiheinen teemapäivä, ja haasta kaikki opettajat mukaan Valkoisen Paidan Päivän kampanjaan!

Lisätietoja

Suomen Luustoliitto ry on kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja hyvinvointia.

Ota yhteyttä:
050 539 1441
toimisto@luustoliitto.fi
luustoliitto.fi