Annan maaliskuun #kuukausikuulumiset

31.3.2023

Kuvassa hymyilee LIITO ry:n pedagoginen asiantuntija Anna Haapalainen lumisessa metsässä kannatellen lunta lapasissa.

Kovaa vauhtia kohti kevättä! 

Helmi-maaliskuun vaihteen talvilomat on takana ja nyt odotellaan jo pääsiäisen ja vapun tuomia hengähdystaukoja katkaisemaan työviikkoa. Ainakin Etelä-Savossa tupsautti vielä lunta ja tällä viikolla on oltu reilusti pakkasen puolella. Talviliikuntakausi alkaa kuitenkin olla ainakin eteläisessä Suomessa jo menneen talven lumia. Kellot on käännetty kesäaikaan ja katseet käännetty kohti kevättä.

Vuodenvaihteen jälkeen Liitossa on ollut kova pöhinä monessakin suunnassa. Koulutus- ja tapahtumarintamalla on ollut vipinää ja lisäksi kevät on ollut vahvaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen aikaa. Muun muassa Move!-mittauksen tulokset, yliopistojen opiskelijavalinnoissa käytettävä pisteytystyökalu ja tulevat eduskuntavaalit puhuttavat. 

Liito otti kantaa Move!-mittauksen huolestuttaviin tuloksiin Aamulehdessä ja Turun Sanomissa julkaistuissa yleisönosastokirjoituksissa. Viime vuoden puolella julkaistiin lausunto yliopistojen opiskelijavalinnoissa käytettävä pisteytystyökalusta. Lisäksi järjestettiin etäkahvit asian tiimoilta maaliskuun alussa ja tehtiin aktiivista vaikuttamistyötä terveystiedon aseman parantamiseksi tulevassa pisteytystyökalussa. Eduskuntavaalien alla yhteistyötä on tiivistetty mm. Olympiakomitean kanssa. Oletko sinä käynyt tutustumassa tammikuun alussa julkaistuihin LIITO ry:n eduskuntavaalitavoitteisiin? Voit lukea tavoitteista myös pj. Mirva Ikolan ja varapj. Heidi Rautajoen haastattelusta uusimmasta Liikunnan ammattilainen 1/2023 lehdestä.

Kuvassa LIITO ry:n hallituksen jäsen Heidi Rautajoki istuu pöydän ääressä Olympiakomitean edustajien kanssa. Taustalla näkyy Teams etäyhteyde välityksellä hallituksen jäsen Jani Laaksonen.
LIITO ry:n puheenjohtajisto tapasi Olympiakomitean johtoa ja asiantuntijoita ja määritteli suuntavivat alkavalle yhteistyölle.

Educa-messu terveiset

Muutaman vuoden korona tauon jälkeen messukeskus täyttyi tammikuussa Educa-messuista. Liitolla oli messuilla oma ständi, jolla Liiton edustajat tapasivat opetusalan ammattilaisia sekä lukuisia yhteistyötahoja. Ständillä meitä tapaamassa käyneet houkuttelimme kokeilemaan toiminnallista #educabingoa, jonka materiaalit ovat edelleen kaikkien vapaasti hyödynnettävissä Liiton kotisivujen uutisissa. Tarkempia ohjeita löytyy jäsensivujen materiaalipankista: Tehtäväpankki (Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Tehtäväpankki) tai Taukojumppa ja toiminnallisuus (Terveystiedon materiaalipankki > Taukojumppa ja toiminnallisuus).

Oli mukavaa päästä tapaamaan eri järjestöjen ja hankkeiden yhteistyökumppaneita livenä sekä verkostoitua uusien yhteistyötahojen kanssa. Kohtaamiset poikivat ainakin yhden vielä tänä keväänä toteutettavan koulutuksen ja löytyipä messuilta myös artikkelin kirjoittaja LIITO-lehteen. Innostavaa materiaalia keräsin kassi tolkulla itselleni sekä koululle eri oppiaineisiin kollegoiden iloksi. Hallituksen jäsenet pääsivät puolestaan tekemään luontevasti vaikuttamistyötä ja kontaktoivat myös Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä eri puolueiden edustajien kanssa messujen aikana. 

Kokonaisuudessaan erittäin onnistunut ja inspiroiva tapahtuma, jossa toivottavasti nähdään sankoin joukoin taas ensi vuonna.

Kolmen kuvan kollaasi. Ensimmäiessä kuvassa LIITO ry:n hallituksen puheenjohtaja Mirva Ikola ja varapuheenjohtaja Heidi Rautajoki. Toisessa kuvassa LIITO ry:n pedagoginen asiantuntija Anna Haapalainen ripustamassa #educabingoa messujen Liiton ständille. Kolmannessa kuvassa hallituksen jäsen Satu Ovaska suorittamassa #educabingoa.
Terveiset Educa-messuilta!

Koulutuskuulumisia

LIITO ry:n somekanavat ovat täyttyneet elokuusta lähtien materiaali-, koulutus-, artikkeli-, seminaari- ja webinaarivinkeistä. Nostoja tehdään edelleen viikoittain, pääpaino loppuviikolla (to-pe), jolloin minulla on Liiton työpäivät. Liito some-kanavat löydät kootusti täältä: https://linktr.ee/liito_ry. Kiinnostavimmista koulutuksista informoidaan tuttuun tapaan sähköpostitse, uutiskirjeessä tai #kuukausikuulumisissa.

Talven aikana Liito on järjestänyt yhteistyössä Suomen hiihtoliiton ja muiden lumilajiseurojen kanssa Lumilajit liikuttavat -koulutuksia usealla paikkakunnalla. Lumilajit liikuttavat materiaalia on saatavilla: Lumilajit liikuttavat: Lasten ja nuorten lumiliikunta Jos et päässyt osallistumaan koulutukseen, löydät vuonna 2022 järjestetyn webinaaritallenteen täältä: Hiihto (Liikunnan materiaalipankki > Jää ja lumiliikunta > Hiihto).

Maaliskuussa starttasi TVT-koulutusten sarja terveystiedon opettajille. Ensimmäisen osan aiheena oli Canva - monipuolinen graafisen suunnittelun työkalu. Etäyhteyksin linjoille tuli kolmisenkymmentä asiasta kiinnostunutta opettajaa. Koulutuksen materiaali on saatavilla: TVT-koulutusta terveystiedon opettajille, kevät 2023 (Materiaalit > Terveystieto > TVT-koulutusta terveystiedon opettajille, kevät 2023). Koulutussarjan toinen osa 9. luokkalaisten valtakunnallinen terveystiedon koe työpaja järjestettiin tällä viikolla opettajien tueksi sähköisen kokeen käyttöönottamiseksi. Valtakunnallinen koe suositellaan pidettäväksi 5.4.2023, mutta koe on mahdollista pitää milloin vain virallisen koepäivän jälkeen, esimerkiksi vasta syksyllä. Koe on edelleen tilattavissa täältä. TVT-koulutusten kolmannessa osassa tutustutaan kehittämääni Sukupuutto 2200 - kansantaudit pelillisesti kokonaisuuteen. Pelin materiaalit on saatavilla täällä: Annan terveystiedon sivut - Kansantaudit ja lisäksi löydät linkit Terveystiedon materiaalipankista: Kansantaudit. Neljännen ja viidennen osan kouluttajiksi sain värvättyä ulkopuolisia asiantuntijoita. Johanna Korkeamäki, Suomen Punaisen Ristin oppilaitosyhteistyön koordinaattori opastaa Punaisen Ristin oppimateriaalipalvelun käytössä 25.4. Yle Uutisluokan tuottaja Mari Vesanummi opastaa Yle Triplet - uutisvideosta oppimateriaalia koulutuksessa Yle Tripletin käyttöön. Kahta viimeistä koulutusta kannattaa mainostaa kaikille kollegoille, sillä ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, toki näkökulmana on terveystietoon soveltuvat materiaalit.

Liiton koulutuskalenteri tälle keväälle on täyttynyt vauhdilla. Viime viikonloppuna järjestettiin Polarin kanssa yhteistyössä Varalan urheiluopistolla Teknologia liikunnanopetuksessa -koulutus Powered by Polar. Samainen koulutus toteutuu mahdollisesti ensi syksynä. Miniopintopäiviä frisbeegolf ja suunnistus -teemalla järjestetään vielä tämän kevään aikana Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Turussa ja Kuopiossa. Yhteistyö Suunnistusliiton ja Frisbeegolfliiton kanssa jatkuu myös ensi syksynä. Kannattaa seurata aktiivisesti koulutuksia Tapahtumat -sivulta.

Kuvassa liikunnanopettajia Teknologia liikunnanopetuksessa -koulutus Powered by Polar kurssilta kouluttajineen. Kurssi järjestettiin Varalan urheiluopistossa viikonloppukurssina 24.–25.3.2023.
Teknologia liikunnanopetuksessa -koulutus Powered by Polar järjestettiin viikoloppukurssina Varalan urheiluopistossa 24.–25.3.2023.

Materiaalia opetuksen tueksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Opetushallitus (OPH) ovat julkaisseet kuluneen lukuvuoden aikana useita materiaaleja, jotka on lisätty myös jäsensivujen materiaalipankkiin. Tammikuun lopussa OPH lanseerasi uuden Ei kaikelle väkivallalle! -verkkosivuston, jonka materiaaleja on julkaistu jo viime kesästä lähtien. Kiusaamisen ja syrjinnän vastaiset materiaalit löydät jäsensivujen materiaalipankista: Seksuaalioikeudet ja häirintä (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Seksuaaliterveys > Seksuaalioikeudet ja häirintä) sekä Kaveritaidot (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Tunne- ja vuorovaikutustaidot > Kaveritaidot).  Verkkoaineisto ehkäisevästä päihdetyöstä kouluille ja oppilaitoksille löytyy myös jäsensivujen materiaalipankista: Päihteet (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Päihteet). Tätä materiaalia pääsin kommentoimaan ennen julkaisua Liiton pegdagogisen asiantuntijan roolissa. THL:n ja Seta ry:n yhteistyössä laatima Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaisille löytyy materiaalipankista: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Seksuaaliterveys > Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt). OPH:n Unikoulutus-verkkosivusto on suunnattu koulujen ja oppilaitosten ammattilaisille sekä kaikille parempaa unta kaipaaville nuorille. Materiaalit löytyvät myös Liiton jäsensivujen materiaalipankista: Uni ja lepo (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Elintavat > Uni ja lepo).

UKK-instituutin Smart Moves ja Terve koululainen hankkeet ovat julkaisseet paljon uusia materiaaleja liikkumisen suosituksiin liittyen. Uusista materiaaleista mainittakoon liikkumisen suositus animaatio, UKK-instituutin verkkokysely liikkumisesta, jota pääsin kommentoimaan ennen julkaisua sekä päiväkirja liikkumisen ja unen seurantaa ja suunnitelma liikkumisen tai unen lisäämiseksi. Verkkokysely ohjaa vastaajaa tarkastelemaan liikkumistottumuksia ja antaa palautetta siitä, kuinka tottumukset vastaavat 7–17-vuotiaiden liikkumissuositusta.TEKO:n sivuilta löytyy Tuntisuunnitelma: lasten ja nuorten liikkuminen aiheen käsittelyn tueksi yläkouluun ja Smart Movesin tuntisuunnitelmat liikkumiseen on puolestaan suunniteltu lukion terveystietoon tai ammatillisen tutkinnon työkykyyn ja hyvinvointiin. Nämä materiaalit löydät kootusti jäsensivujen materiaalipankista: Liikunta (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Elintavat > Liikunta) sekä Liikkumissuositukset (Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Liikkumissuositukset)

Viime syksynä kommentoitavanani ollut materiaali Oppituntipaketti opettajille: Asiaa rinnoista, menkoista ja gynejutuista julkaistiin vuoden alussa Educa-messuilla. Tunne rintasi ry ja Korento ry ovat kehittäneet yhteistyössä nuorille suunnatun opetuspaketin, jossa syvennytään rintaterveyteen, kuukautisiin ja gynekologisiin sairauksiin ja oireyhtymiin. Löydät materiaalin jäsensivujen materiaalipankista: Seksuaaliterveys (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Seksuaaliterveys).

Kuuloliitto on julkaissut verkossa pelattavan Melumysteeripelin yläkoululaisille. Oppilaiden tehtävänä on ratkaista erilaisia kuuloon ja meluun liittyviä tehtäviä ja mysteereitä. Helmikuussa Kuuloliitto julkaisi videon Kuulon karikot ja korjausliikkeet, jossa on työhyvinvoinnin näkökulmasta asiaa kuulosta, muistista ja melun haitallisuudesta. Tärkeää asiaa opettaja ja erityisesti liikunnanopettajan näkökulmasta. Löydät materiaalit jäsensivujen materiaalipankista: Melu (Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Ympäristöterveys > Melu).

Tekijänoikeuslaki tulee muuttumaan 3.2.2023. Uusi laki tuo opettajalle lisää vapautta erilaisten oppimateriaalien käyttöön. Tähän asti ongelmana on ollut YouTube -videot ja verkossa olevat videot, joiden käyttöoikeus ei ole ollut saatavilla. Uudistuksen jälkeen YouTube -videoita saa käyttää opetuksen havainnollistamiseen rajatulle joukolle eli luokkatilassa. Tiesistkö, että Liiton YouTube kanavalle on koottu valmiita soittolistoja sekä terveystiedon että liikunnan opetuksen tueksi? Operight -sivusto on tarkoitettu vastaamaan opettajan työhön liittyviin tekijänoikeuskysymyksiin. Nettisivun linkki löytyy materiaalipankin musiikkiliikunta osiosta.  

Jäsensivujen materiaalipankkiin on täydentynyt erilliset sivut Kilpailutoiminta Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Kilpailutoiminta), jolla on kootusti tietoa mm. Koululiikuntaliiton tapahtumista (tapahtumat, koululaiskilpailut sekä opettajien tapahtumat ja webinaarit). Jäsensivujen materiaalipankki täydentyy myös jatkuvasti LIITO-lehden artikkeleilla, jotka lisätään materiaalipankkiin sopivan aiheen alle lehden ilmestymisen jälkeen. Tiesithän, että jäsensivuilta löytyy kaikki LIITO-lehdet sähköisessä muodossa? Lehtiä pääset lukemaan täältä.

Auringonpaistetta kevääseen!

Annan koulutus- ja tapahtumavinkit

Liito kouluttaa

TVT-koulutukset terveystiedon opettajille

LIITO etäkahvit – Terveystiedon ylioppilaskoe, 3.4.2023

Terveystiedon kevätseminaari, 21.-22.4.2023, Helsinki / etänä

Miniopintopäivät - Frisbeegolg ja suunnistus

Turvallisuus kuntoon liikuntatunneilla, 4.5.2023

Ammatillisen koulutuksen tyhy-opettajien koulutuspäivä Helsingissä/etänä, 13.5.2023

XIX International Summer Course for PE Teachers, 14.-18.8.2023

Liikunnanopettajien opintopäivät Tampereella 1.-2.9.2023, 1.-2.9.2023

LIITO ry:n vuosikokous 1.9.2023 (Opintopäivien yhteydessä)

Espanjan Aurinkorannikon opintopäivät 18.-21.10.2023, 18.-21-10.2023

Käytännön keinoja ryhmädynamiikan tukemiseen liikuntatunneilla, 18.11.2023

KIILA-kuntoutus liikunnan ja terveystiedon opettajille, 27.11.2023-21.11.2024, haku 30.8.2023 4.5.2023

Koulutus- ja tapahtumakalenteri päivittyy – seuraa tapahtumasivua   


Ajankohtaista

Valmis materiaali liikunnan ja terveystiedon tunneille!

LAUSUNTO: Terveystiedon seksuaalikasvatus kuuluu kaikille

LIITO ry:n eduskuntavaalitavoitteet

Ehdota vuoden liikunnanopettajaa 2023, 30.4.2023 mennessä

Kansainvälinen täydennyskoulutustuki, hakuaika 30.4.2023 saakka

Muuta jäsenyytesi hiilineutraaliksi -valitse sähköinen lehti!

9. luokkalaisten valtakunnallinen terveystiedon koe 2023

Terveystiedon kannustepalkinto ylioppilaalle tai peruskoulunsa päättävälle, hae 14.5.2023 mennessä


Yhteistyötahot tiedottavat

Eväitä eheään ruokasuhteeseen -täydennyskoulutus opettajille | Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, 27.4.2023, ilmoittautuminen 12.4.2023 mennessä

Menneet tapahtumat | Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, tallenteita menneistä webinaareista

RuokaTutkan Mitä mahtuu hyvään ruokavalioon -oppitunti yläkouluun ja toiselle asteelle

RuokaTutkan digitunnit tilaa tai hyödynnä tallenteita

Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille keväällä 2023 | Tutkimuskeskus Comet | Tampereen korkeakouluyhteisö, 17.4.2023 Media ja hämmennys, 25.4.2023 Media ja urheilu, maksuton webinaarisarja

Suostumus ja sateenkaari koulussa – Työkaluja turvalliseen toimintakulttuuriin | Amnesty, etätoteutukset huhti-toukokuussa sekä syys-lokakuussa

Seuraa EHYT ry:n koulutuksia tapahtumakalenteria, tulossa mm. Miten puhua kannabiksesta etäkoulutuksia 12.4. ja 17.5.2023

Seuraa Nuorten Akatemian Koulutukset ja tapahtumat -sivua, tulossa mm. Fragile - Särkyvää -verkkokoulutus 27.4.2023

Terveystiedon Lops-tuunaamo | OPH 3.5.2023

Hyvän mielen taitomerkki -perehdytys | MIELI ry materiaali vapaasti käytettävissä, ilmaisia perehdytyksiä

Hyvän mielen koulu -koulutus yläkoulun tai yhtenäiskoulun henkilöstölle | MIELI ry koulutus ilmainen vuoden 2023 loppuun asti

KLL:n Temppusankarit-kouluskaba käynnissä 1.-9. -luokkalaisille koko lukuvuoden