TVT-koulutusta terveystiedon opettajille: Sukupuutto 2200 - kansantaudit pelillisesti

 • ti 4.4.2023 klo 16:3017:30
 • Teams

Liito ry järjestää TVT-koulutusten sarjan terveystiedon opettajille keväällä 2023! 

Koulutussarjan toisessa osassa perehdytään Sukupuutto 2200 - kansantaudit pelillisesti materiaaliin. Pelillinen materiaali on syntynyt omasta tarpeesta, kun olen yrittänyt kehitellä oppilaille jotakin uutta ja innostavaa lähestymistapaa usein tylsäksi ja kaukana oppilaiden kokemusmaailmasta olevaan aiheen käsittelyyn. 

Suomalaiset ovat kuolemassa kansantauteihin ja sukupuuttoon vuoteen 2200 mennessä. Rinnakkaistodellisuudesta lähetetty tutkijaryhmä voi pelastaa suomalaiset sukupuutolta suorittamalla tehtäviä.

Pelin tehtävät valmistavat ryhmiä tutkijakonferenssiin, jossa he esittelevät:

1) infograafin 5 faktaa kansantaudista. Infograafit tehdään Canva oppilaitostiliä hyödyntäen. Vinkki: koulutus Canvasta 21.3. Lisätietoa täällä.

2) henkilöhahmon tarina videon. Videot tehdään Adobe Spark (sovellus älylaitteille) tai Adobe Express  ohjelmalla (selainpohjainen). Ryhmät syventyvät kansantautiin sairastuneen henkilön elämään luomalla henkilöhahmon. Videolta selviää mm. millaiset elintavat johtivat sairauteen, miten se ilmenee, kuinka se vaikuttaa yksilöön, yhteisöön ja yhteiskuntaan, kuinka sairautta hoidetaan.

3) strategiansa kansantaudin vähentämiseksi. Ryhmät  esittelevät haluamallaan tavalla (puhe, video, juliste, diat...) kuinka kansantaudin ilmenemiseen Suomessa voidaan vaikuttaa, joko soluttautumalla eduskuntaan (uudet lakiehdotukset) tai kansalaisjärjestöön (terveyskampanja kansalaisten aivopesemiseksi).

Peli on löydettävissä seppo.io-pelialustalta esim. hakusanoilla kansantaudit tai sukupuutto 2200 sekä ThingLinkistä.

Hinta

Koulutuksen hinta on 15 euroa. Koulutukseen voivat osallistua vain LIITO ry:n jäsenet. Lisätietoa jäsenyydestä

Ilmoittautumiset

Ilmoittauminen lomakkeella 2.4.2023 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Saat osallistumislinkin sähköpostiisi maanantaina 3.4.

Ennakkotehtävä

Osallistujille on ennakkotehtävä, jonka tarkoitus on sujuvoittaa koulutuksen etenemistä. Pelin luomisessa on käytetty useita sovelluksia. Koulutuksessa ei käytetä aikaa tunnusten luomiseen vaan itse peliin tutustumiseen.

 • Canva: pelialustan graafinen ilme, infograafien luominen. Jos haluat kopioida infograafipohjan ja kokeilla infograafin muokkausta oppilaan näkökulmasta, luo palveluun tunnukset ennen koulutusta. Ohjeet tilin luomiseen Canva -tilin luominen ja sille kirjautuminen. Jos haluat saada oppilaitos ominaisuudet käyttöösi rekisteröidy Canva oppilaitoksille tilin luomisen jälkeen. Ohjeet Lisätietoja Canva oppilaitoksille -tilistä, kohdasta Miten voin hakea Canva -oppilaitoksille käyttäjäksi.
 • Adobe Spark (sovellus, Andoid, iOS) / Adobe Express (verkkopohainen): henkilöhahmon tarina video. Jos haluat kokeilla videon tekemistä, luo tunnukset ennen koulutusta.
 • LearningApps.org: kaikkien pelaajien ryhmien yhteiset tehtävät, joilla varmistetaan perustiedot kaikista kansantaudeista. Jos haluat kopioida tehtävät itsellesi seurataksesi oppilaiden edistymistä, luo tunnukset ennen koulutusta.
 • seppo.io -pelialusta: peli on alunperin koottu seppo.io -pelialustalle (maksullinen) ja on löydettävissä sieltä hakusanoilla kansantaudit tai sukupuutto 2200. Pelaajanäkökulmasta voit tutustua peliin osoitteesta play.seppo.io, syötä pin-koodi: E56C14
 • ThingLink & Google Classroom: vaihtoehtoinen, ilmainen toteutus pelille. Jos haluat kloonata Thinglink pelialustan, jota voit muokata, luo ThingLink -tunnukset täällä. Classroomiin päästäksesi tarvitset henkilökohtaisen Google-tilin (oppilaitostilillä kirjautuminen onnistuu vain oman organisaation sisällä).

TVT-koulutussarjan ajankohdat ja aiheet

Kouluttajaesittely

Anna Haapalainen (LitM), LIITO ry:n pedagoginen asiantuntija, liikunnan ja terveystiedon opettaja Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli

 • Canva - monipuolinen graafisen suunnittelun työkalu
 • 9. luokkalaisten valtakunnallinen terveystiedon koe työpaja
 • Sukupuutto 2200 - kansantaudit pelillisesti perehdytys

Johanna Korkeamäki, koulu- ja oppilaitosyhteistyön koordinaattori, Suomen Punainen Risti

 • Punaisen Ristin oppimateriaalipalvelu

Mari Vesanummi, tuottaja, Yle Uutisluokka

 • Yle Triplet - uutisvideoista oppimateriaalia