Vuoden liikunnanopettaja 2023 - Ari Siikanen Espoosta

29.8.2023

Ari on valovoimainen liikuntaan innostaja kaikenikäisille koululaisille Vanttilan koulusta Espoosta. Hän osallistaa yhtenäiskoulun isoja oppilaita ohjaamaan ja leikittämään pieniä oppilaita liikunnallisiin leikkeihin välituntisin - on huikeaa, miten murrosikäisistä nuorista kuoriutuu liikuttajia itsestäänkin. Siikanen on ideoinut liikuntaviikkoja, joihin koko koulun väki osallistuu - rautainen oman alan kokemus ja osaaminen koituu kaikkien hyväksi.

Ari on mm. Liikkuva koulu -hankkeen aktiivinen toimija. Hän innostaa omalla esimerkillään, valtavalla kannustuksella ja myönteisyydellään koko kouluyhteisöä liikkuvaan elämäntapaan. Siikanen vie jatkuvasti oppilaita kokeilemaan erilaisia lajeja, jotta jokainen lapsi ja nuori löytäisi oman tapansa liikkua. Tämä on tavattoman harvinaista ns. tavallisessa peruskoulussa. Lapset ja nuoret saavat onnistumisen kokemuksia erilaisista liikuntamuodoista. Oman työn pitkäjänteinen kehittäminen on Siikasen ydinosaamista.

Arin kokonaisvaltainen osaaminen ei rajoitu vain muutamaan liikuntalajiin vaan hän ymmärtää eri-ikäisten lasten ja nuorten erityistarpeet ja -haasteet liikunnassa. Nuoret arvostavat ja kunnioittavat Aria valtavasti, sillä hän ei pakota liikkumaan vaan tuuppaa lempeästi erilaisten lajien pariin, Tuntuu, ettei mikään liikuntamuoto ole hänelle vieras tai epäkiinnostava. Sama heijastuu lapsiin ja nuoriin, jotka innostuvat siitä, kun heitä vastuutetaan miettimään, miten esim. liikuntaan ohjattuja rahoja käytetään.

Ari suunnittelee koko lukuvuoden liikuntaohjelman etukäteen ja informoi asiasta sekä oppilaita että heidän vanhempiaan. Liikunnan tavoitteet kerrataan joka lukuvuoden aluksi, ja vuoden liikuntasuunnitelma on täynnä kaikenlaista mahdollista liikuntaa frisbeegolfista kaupunkipolttopalloon. Liikuntakurssit ovat valtavan suosittuja valinnaisaineita!

Arilla on taito olla läsnä lasten ja nuorten kanssa myös oppituntien ulkopuolella. Samalla kylällä asuvalla opettajalla on monta lenkkikaveria ja ystävällishenkistä moikkaajaa. Siikanen on saanut koko koulun väen osallistumaan esim. luistelutalkoisiin, kävelylenkkeihin ym.

Kaiken muun hyvän lisäksi Ari tekee vapaaehtoista työtä Vanttilan koulun oppilaiden ja heidän vanhempiensa hyväksi. Hän esittää joka vuosi kutsun kaikille nuorille ja heidän vanhemmilleen tulla parina arki-iltana viikossa koulun liikunta- ja punttisalille liikkumaan yhdessä oman nuoren kanssa. Siikanen on paikan päällä ja neuvoo sekä oppilaitaan että heidän vanhempiaan esim. nostamaan painoja oikein. Näinä iltoina Ari Siikanen on aikuisena läsnä niillekin nuorille, jotka tulevat paikalle yksin. Vastuuntuntoinen, luotettava ja liikkumisen ilon tuova aikuinen on koko koulu- ja kyläyhteisölle kullanarvoinen.