LIITO 4/23 PÄÄKIRJOITUS: Terve !

1.12.2023

Tervehdinkö juuri sinua? Vai totesinko, että olen tai olet terve? Tai tarkoitinkohan sittenkin jotain muuta juuri äsken? Havahduin lehden pääteeman pohjalta pohtimaan, miten moneen asiayhteyteen sana “terve” voidaan yhdistää tai mitä kaikkea se voi merkitä. Monelle ihmiselle se on yksinkertaisimmillaan arjessa vilahtava ja kuuluva tervehdyssana, jota käytetään puheessa tuttuja ihmisiä kohdatessa. Toisaalta puhuttaessa yleisesti terveydestä se käsitetään määritelmäksi ihmisestä, joka kokee voivansa hyvin sillä hetkellä elämässään. Vastaavasti eri sivustot taas ovat linkittäneet “terve”-sanan johonkin toimintaan, verkostoon tai sovellukseen, mikä ohjaa tai antaa informaatiota liittyen jollain tavalla ihmisen terveyteen.

Liikkumattomuuden haasteet 

Tiedossamme on, että liikkumattomuuden kokonaiskustannukset tulevat nyt ja tulevaisuudessa olemaan useiden miljardien luokkaa yhteiskunnassamme. Liikkumattomuuden haaste arjessa eri-ikäisten ihmisten keskuudessa heijastuu jo selkeästi lisääntyneinä sairauspoissaoloina koulusta tai työpaikoilta kuin mielen pahoinvoinnin laajentuneena kirjona. Yksi monesta avoimena olevista kysymyksistä onkin se, miten saavutamme muutoksen vallitsevaan tilanteeseen? Helppoa se ei tule olemaan, eikä siihen varmasti löydy vallitsevassa yhteiskunnan tilanteessa yhtä oikeaa vastausta tai ratkaisua.

Uskon itse, että meidän jokaisen työpanoksella, pienimmälläkin, on merkitystä tämän liikkumattomuushaasteen parissa. Välttämättä emme sitä selkeästi arjessa aina heti näe tai huomaa, mutta jaetut tiedot ja taidot omasta terveydestä sekä hyvinvoinnista huolehtimiseen jäävät vähintään itämään niiden keskuuteen, joiden parissa työtämme teemme. Uskon ja luotan, että ihminen ottaa asiasta ”kopin” ollessaan siihen valmis joko sisäisen tai ulkoisen motivaation tai molempien toimiessa moottorina.

Poimintoja

Vuoden viimeisessä lehdessä olemme pureutuneet “terve kansalaisen” -teema ympärille. Tavoitteena on antaa hyppysellinen informaatiota ja vinkkejä, miten arjessa voi tukea ja/tai lisätä terveyttä ja hyvinvointia eri näkökulmista lähestyen.  

Löydät myös lehden sivuilta mm. hallituksen uusien jäsenten terveiset, kuulumiset opintopäiviltä sekä opetusneuvos Matti Pietilän katsauksen Opetushallituksen palveluvuosien aikana tapahtuneista muutoksista oppiaineessamme. Lehden lopusta löydät lisäksi uuden palstan – Minä opettajana. Siinä opettajat eri puolelta Suomea eri kouluasteilta kertovat mm. työnsä iloista ja haasteista sekä työssä jaksamisesta ja palautumisesta. Lukemisen iloa!

Näin vuoden lähestyessä loppuaan haluan seuraavan ajatelman myötä toivottaa kaikille teille leppoisaa joulun odotusta ja rentouttavaa joululomaa sekä hedelmällisen antoisaa vuoden aloitusta!

Anna itsellesi lupa erehtyä.

Anna itsellesi lupa valita väärin.

Anna itsellesi lupa epäonnistua.

Anna itsellesi lupa olla epätäydellinen.

Anna itsellesi lupa levätä.

Anna itsellesi lupa sano ei.

Anna itsellesi lupa sanoa kyllä.

Anna itsellesi lupa muuttaa mieltäsi.

Anna itsellesi lupa nauttia.

Anna itsellesi lupa olla.

Anna itsellesi lupa turhautua.

Anna itsellesi lupa luottaa.

Satu