LIITO 4/22 pääkirjoitus: Kohtaamisia ja kohtaamattomuutta

2.12.2022

Tällä hetkellä monissa kodeissa eletään jo joulun odotustunnelmissa ja mahdollisesti ilmassa väreilee myös jännitystä joulupukin vierailusta. Tämä jouluaattoon liittyvä perinne on varmasti jättänyt mieleemme vahvoja muistijälkiä, toisille enemmän positiivisia kuin toisille. Siihen, kuinka odotettu tai toivottu joulupukin kohtaaminen on, vaikuttaa monesti aiemmat menneiden vuosien kohtaamiset ja koetut tunnetilamme eli muistot. Täten emme voi vaikuttaa siihen, että ympärillä olevat ihmiset olisivat asiasta samaa mieltä tai tuntisivat samalla tavoin kuin sinä, esimerkiksi tästä joulupukin vierailusta jouluaattona. Voimme tarvittaessa parhaamme mukaan yrittää muokata tilannetta ja kohtaamista mielekkäämmäksi kuunnellen toista sekä välittäen hänen tunnereaktioistaan.

Kohtaamisen toinen puoli on kohtaamattomuus, jota ympärillä olevasta arjestamme myös löydämme. Voimme ohittaa toisen ihmisen mm. kiireisenä tai vain siksi, että siitä on jostain syystä tullut tapa. Emme välttämättä edes tiedosta asiaa ja tyydymme mielikuvaan tai luotuun vaikutelmaan aidosta kohtaamisesta. Nykypäivän arjessa ihmisten välisillä kohtaamisilla ja aidolla läsnäololla on merkitystä jaksamiseen sekä motivaatioon selviytyä erilaisista tilanteista. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä muistisääntö, että jokainen meistä tarvitsee myös omaa aikaa ja tilaa vain olla minä.

Monipuolisesti kaikkea

Tästä lehdestä löydät monenlaista luettavaa, esimerkiksi uusien hallitusjäsenten esittelyt ja erilaisista näkökulmista ja lähtökohdista kirjoitettuja artikkeleita oppilaiden ja opiskelijoiden kohtaamisesta.  Koski ja Vanttaja puhuvat artikkelissaan liikuntakiinnostukseltaan kolmenlaisesta eri oppilastyypistä. Lukiessasi saatat hahmottaa omista ryhmistäsi nuoria, joihin kyseiset kuvaukset sopivat osuvasti.

Löydät myös sivuiltamme vinkin, miten voisi lähteä edistämään nuorten hyvinvointia toisen asteen opiskelijoiden kanssa tai mitä tarkoittaa ratkaisukeskeisen vuorovaikutuksen 5 K:n periaatteet. Ja jos et vielä ole ehtinyt tutustua Chillaa-sovellukseen, suosittelen jossain vaiheessa kurkkaamaan, voisiko siitä olla oppilaille ja sinulle opetukseen hyötyä.

Terveystieto-osion puolelta löydät infoa esimerkiksi Kids Save Lives -hankkeesta, joka tarjoaa mahdollisuuden opettajille osallistua ilmaiseen koulutukseen ja valmiita materiaaleja peruselvytyksestä käytettäväksi oppitunneilla.

Toivotankin teille ympäri Suomea viihtyisää lukuhetkeä monipuolisen sisällön parissa. Ja toivottavasti mahdollisimman monen kanssa kohtaamme Educa-messuilla tammikuun lopulla!

Antoisaa joulunodotusta ja rentouttavaa joululomaa,

Satu