LIITO 3/23 pääkirjoitus: Tarvitseeko motivaatiota etsiä?

13.9.2023

Näiden lämpimän kesäisten päivien suosiessa lukuvuoden aloitusta tunnustan joutuneeni hieman hakemaan työmotivaation huippua. Mieli on vielä välillä karkailut haikailemaan loma-ajan kiireettömiä aamuja ja vapautta aikatauluista. Jäinkin pohtimaan mielessäni sitä, mistä kaikesta onkaan kummunnut ajatus, että lomapäivien tai -viikkojen jälkeen pitäisi automaattisesti olla ”huippuiskussa”. Onko se itse omassa mielessä luotu käsitys ja ajatus vai ympäristön muovaama tulkinta asiaan vai vähän kumpaakin? Onneksi on huojentavaa tietää ja muistaa, että arjessa kaikilla meillä motivaatiotaso vaihtelee.


Motivaation monet kasvot

Motivaatio on sana, joka nykypäivänä varmasti herättää tunteita, ajatuksia ja mielipiteitä riippumatta siitä, missä yhteydessä ja tilanteessa se esille nousee. Tällä hetkellä ehkä mietinnän/suurennuslasin alla yhteiskunnassamme on, miten saadaan heräteltyä ihmisten motivaatiota, jos se on täysin kadoksissa tai ei ymmärrä sen merkitystä elämässä ja haluamiensa asioiden saavuttamisessa. Mihin voi johtaa lisääntyvä motivaation puute pitkällä aikavälillä niin opiskelu- kuin työmaailmassa? Ja miten suuri yhteys sillä on tulevaisuudessa hyvinvointiimme ja selviytymiseemme perusarjessa?

Haastoin itseäni teeman puitteissa miettimään erilaisia keinoja, miten saisin motivoitua juuri sinut lukemaan käsissäsi olevan lehden kannesta kanteen. Pohdin, millaisia käytössä olevia keinoja minulla on saada sinun mielenkiintosi heräämään ja/tai pysymään viimeiselle sivulle asti. Voisinko esimerkiksi haastaa sinut jollain tavalla bongaamaan artikkelit, esimerkiksi saavutettavasta opetuksesta, tietoisuustaidoista ja ilmastokriisin ja liikkumattomuuskriisin toisiinsa liittymisestä, jotka mm. löytyvät lehden sivuilta. Joillekin jo tämä voi toimia porkkanana. Toiselle taas tähän bongaamiseen mahdollisesti liitetty pieni palkinto voisi olla enemmän motivoiva ja kolmannelle voi riittää motivaatioksi saada luettavaksi uusin lehtemme. Joitakin taas saattaa enemmän ärsyttää kuin motivoida se, että jollain tavalla pitää mielenkiinto herätellä lehden lukemiseen kannesta kanteen, jos se on omassa mielessä itsestäänselvyys.

Toisaalta tässä yhteydessä voisi hyvin testata, kuinka moni teistä lukee tämän pääkirjoituksen alusta loppuun, sehän linkittyy myös tietyllä tapaa meidän motivaatiomme kohteisiin ja siihen, mihin keskitymme tai kiinnitämme huomiota. Elämä ja arkemme on täynnä valinnan kirjoa, ja olet jo tehnyt yhden niitä lisää. Minä voin vain jäädä tässä kohtaa arvailemaan, miten asian suhteen kävi.


Kiitokset

Haluan vielä lopuksi kiittää hienosti järjestetyistä Opintopäivistä kaikkia järjestelyistä vastanneita sekä paikan päällä olleita.Jälleen kerran oli myös ilo päästä seuraamaan teidän innostuneisuuttanne demoilla ja kuulla kuulumisia kentältä.

Kiitokset lähtevät myös Liito ry:n hallituksen jäsenille ja toiminnanjohtajalle kahdesta opettavaisesta ja antoisasta vuodesta tiedotustoimikunnan puheenjohtajana. Olen saanut matkan varrella paljon lisää tietoja ja taitoja, joita en olisi voinut edes kuvitella mahdolliseksi kahden ensimmäisen hallitusvuoden jälkeen ummikkona rohkeasti tehtävään hypättyäni.

Olette ehkä huomanneet minun tykästyneen jakamaan erilaisia mietelauseita ja niin tapahtuu tälläkin kertaa. Tänä kesänä kyseinen mietelause on antanut minulle luottoa siihen, että olen menossa oikeaan suuntaan, vaikkei aina siltä olisikaan näyttänyt tai tuntunut.


Kyky on se mitä pystyt tekemään. 

Motivaatio määrää sen mitä teet.

Asenne ratkaisee kuinka hyvin teet sen. - Lou Holtz


Energistä ja antoisaa syksyä!

Satu Ovaska