LIITO 1/23 puheenjohtalta: Kevättä kohti

17.2.2023

Kevätlukukausi on taas päässyt jo hyvään vauhtiin. Tuntemukseni ovat kuin joululoma olisi jo kaukainen muisto. Ainakin itselläni tammi-helmikuu ovat työntäyteiset, kun ajankohtaan sattuu espanjalaisten vieraiden viikon mittaisen vierailun organisointi Erasmus-projektiin liittyen, nurkan takana kolkutteleva lukion päättöviikko, vanhojen tanssien viimeiset opetustunnit ja siihen liittyvän juhlan organisointi sekä lukiomme jo perinteisen Åren talviretken viimehetken järjestelyt. Kyseiselle matkalle lähdemme talvilomaviikkoa edeltävänä viikkona 45 opiskelijan ja kahden opettajan voimin parin koronavuoden tauon jälkeen. Joten voin sanoa, että ainakin itselläni talviloma tulee varmasti tarpeeseen. Odotan sitä jo, että loma tuo pienen hengähdystauon ennen loppukevään rutistusta ja tulevaa maaliskuun ylioppilaskirjoitusrumpaa. Toivottavasti teillä ei ole ollut tammi-helmikuu yhtä hektinen.

Viime lehdessä kirjoitin Liiton tulevasta strategiaviikonlopusta, jonka pidimme marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja johon saimme myös teiltä jäseniltä apuja ja ideoita. Suuri kiitos vastauksistanne! Päivien aikana saimme strategiaa tuleville vuosille kirkastettua, jota työstimme vielä tammikuun alussa hieman lisää. Selkeästi tärkeimmäksi painopisteeksi muodostui edunvalvonta, jossa oppiaineiden aseman ja laadun varmistaminen nousivat keskeisimmiksi tavoitteiksi. Lisäksi työoloihin vaikuttaminen, erityisesti liikunnanopetukseen liittyen, tulee myös olemaan tulevina vuosina toimintaa ohjaavana tavoitteena.


Edunvalvontaa ja vaikuttamista

Edunvalvontatyötä olemme aloittaneet tekemään jo joulukuussa silmällä pitäen tulevia eduskuntavaaleja ja hallitusohjelmia. Eduskuntavaaleja varten työstimme tavoitteet, jotka laitoimme heti tammikuu alussa laajaan jakoon myös eduskunnan eri puolueiden puheenjohtajille. Tavoitteena on selkeästi nostaa liikunnan ja terveystiedon oppiaineiden arvostusta ja asemaa sekä koulumaailmassa että yhteiskunnan hyvinvointiin merkittävästi vaikuttavina tekijöinä. Olemme oman alamme asiantuntijoita, joiden osaaminen on viime vuosina unohdettu kokonaan, kun puhutaan lasten ja nuorten hyvinvointiin ja jaksamiseen vaikuttamisesta. Tavoitteissamme toimme vahvasti esille nämä näkökulmat sekä annoimme selkeät toimintaehdotukset siihen, miten oppiaineiden vaikuttavuutta pystyttäisiin parantamaan aina alakoulusta toiselle asteelle, niin lukio kuin ammatillinen puoli huomioiden, unohtamatta yhteistyötä urheiluseurojen ja eri järjestöjen kanssa. Yhteistyössä eri tahojen kanssa pystymme saamaan parempia tuloksia aikaan lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Eduskuntavaalitavoitteisiin pääset tarkemmin tutustumaan nettisivuillamme.

Vaikuttamistyötä teimme myös kirjoittamalla joulukuussa julkaistujen Move!-mittaustulosten julkistamistilaisuuden jälkeen mielipidekirjoituksen koululiikunnan merkityksestä lasten ja nuorten fyysiseen toimintakykyyn, mikä julkaistiin sekä Turun Sanomissa että Aamulehdessä. Helsingin Sanomat eivät jostain syystä kirjoitustamme julkaissut. Jos et ole vielä kirjoitusta nähnyt, voit käydä lukemassa sen Facebook-sivuiltamme.

Silloin tällöin toimistoomme tulee kyselyjä, miten toimia tilanteessa, kun vanhemmat kieltävät lapseltaan seksuaalikasvatustunneille osallistumisen. Tämä asia ei ole vanhempien päätettävissä vaan jokaisen lapsen kuuluu saada perusopetuslain mukaan opetussuunnitelman mukaista opetusta. Asiasta on myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös. Lausunto ”Seksuaalikasvatus kuuluu kaikille” on luettavissa kotisivuiltamme ”Kannanotot ja suositukset” -osiosta.


Kevään koulutuksia

Kevätlukukaudella tulemme järjestämään useita koulutuksia niin liikuntaan kuin terveystietoon liittyen. Terveystiedon seminaari on huhtikuussa Pasilassa teemalla ”mielen hyvinvointi”. Terveystiedon seminaari on aikaisemmin syksyllä pidetystä ajankohdasta siirretty pidettäväksi keväällä, koska liikunnan opintopäivät siirtyivät syksylle. Lisäksi liikunnanopetukseen on tulossa muita pienempiä, puolen päivän tai muutaman tunnin mittaisia koulutuksia esimerkiksi seitsemällä paikkakunnalla pidettävät Lumilajeja opettajille -koulutus, joista jo ensimmäinen pidettiin 10.1 Iisalmessa. Kannattaa siis seurata sähköpostiasi, johon saat kuukausikirjeen ajankohtaisista asioista ja käydä sivuillamme katsomassa tulevat koulutukset Tapahtumat-osiosta.

Tänä vuonna järjestettiin myös Educa-messut 27.-28.1. Helsingin Messukeskuksessa, jossa olimme mukana omalla osastollamme. Messut tarjosivat mukavia kohtaamisia ja keskusteluja teidän opettajien kanssa.


Toivotan aurinkoisia talvikelejä ja tsemppiä kevääseen!

Mirva