LIITO 2/25 puheenjohtajalta: Kevään kuulumisia edunvalvonnasta ja koulutuksista
2.5.2025

Edunvalvonnan saralla on tänä keväänä tehty töitä hallituskauden puolivälin asioiden ja paikallisen vaikuttamisen ympärillä. Lisäksi Liito oli kuultavana eduskunnan sivistysvaliokunnassa liikunnallisen elämäntavan OPS kirjauksen ja mobiililaitteiden käytön rajoittamisen asioissa. Vaikuttamistyö kansanedustajien suuntaan ja työskentely eri hyvinvoinnin työryhmissä jatkuu aktiivisena. Olemme mukana muodostamassa SUH:n uusia koulujen uimaopetuksen suosituksia, linjaamassa Savuton Suomi 2030 verkoston nuorten nikotiinin käytön aloittamisen ehkäisytyötä sekä kokoamassa THL:n ja OPH:n keräämän verkoston kanssa lasten ja nuorten digilaitteiden käytön suosituksia.
Hallitusohjelman kirjaus, toisen asteen liikunnan hajauttaminen joka viikkoiseksi oppiaineeksi, on edelleen työn alla. Lukion liikunnan kurssien opiskelu useampana lukuvuotena tulee edellyttämään muutosta valtioneuvoston asetukseen lukiokoulutuksesta. Liikunnan kurssien riittävyyden edellyttämiä toimia tavoitteen saavuttamiseksi muotoillaan ja tarvittavat säädösmuutokset on tarkoitus toteuttaa kokonaisratkaisun varmistuttua. Jos hajautus menee maaliin saakka, mahdollistuu liikunnanopetus ja nuoren liikkuvaan elämäntapaan kasvattaminen aiempaa huomattavasti pitkäjänteisemmin. Liikunnan rooli oppimisen ja yhteisöllisyyden tukena vahvistuu uudistuksen myötä ja samalla liikunnanopettajan hyvinvoinnin asiantuntijuus tulee näkyvämmäksi. Tämä on merkittävä edunvalvonnallinen työvoitto.
Liito on ollut mukana työryhmässä suunnittelemassa liikunnan ylioppilaskokeen sisältöjä ja toteutuksen vaihtoehtoja. Ylioppilastutkintolautakunta on nyt käynnistänyt kuvataiteen, musiikin ja liikunnan ylioppilaskokeen toimeenpanon valmistelun 1.1.2025 voimaan tulleen lainsäädännön mukaisesti. Ensimmäiset liikunnan ylioppilaskokeet voidaan järjestää syksyllä 2029. Tämä tulee parhaimmillaan nostamaan liikunta oppiaineen arvostusta ja tarjoaa oppilaalle väylän osoittaa osaamistaan liikunta-alalle tai muihin fyysisiin ammatteihin hakeutumista varten. Olemme myös kirjanneet lausunnot lausuntopalveluun taito- ja taideaineiden ylioppilastutkintoon liittyen sekä Liiton omana että AOL:n tai-tai-aineiden yhteiseen lausuntoon.
Toinen hallitusohjelmaan sisällytetty tavoitteemme liikunta ja terveystieto oppiaineiden palauttamisesta ammatilliseen koulutukseen näyttäisi etenevän. Tarkoituksena kirjausta esitettäessä oli varmistaa ammatillisissa oppilaitoksissa liikunnan ja terveystiedon opettajien työt, jotka ovat paikoitellen valuneet muille ammattiryhmille viime vuosina. Ammatillisen koulutuksen liikunnanopetuksen lisääminen onkin sitten seuraava tavoitteemme.
Liikunnanopetuksen ryhmäkoko tilanne on joissakin suurten kaupunkien kouluissa kestämätön. Opetusryhmien koon ja koulujen oppilasmäärän kasvettua opetustiloja ei enää ole riittävästi ja niin turvallisuus kuin opetussuunnitelman toteutuminen vaarantuvat. Opetuksen resursseista päätetään kunnissa ja sen vuoksi opettajien paikallisyhdistysten ja yksittäisten liikunnanopettajien tulisi pyrkiä vaikuttamaan omissa kunnissaan opetustoimen ja kuntapäättäjien suuntaan. Heille on hyvä kertoa liikunnanopetuksen tarpeista ja tilanteesta. Olemme tänä keväänä käynnistäneet paikallisen vaikuttamisen verkoston Liiton jäsenten kesken. Liity mukaan kuulemaan ja keskustelemaan vaikuttamisen keinoista ja edesauta näin oman työsi resurssien kuntoon saamista.
Kevään koulutukset
Kevään aikana on järjestetty useita liikunnan miniopintopäiviä ympäri Suomen niin vesiliikuntaan kuin palloiluun liittyen. Lisäksi on järjestetty webinaareja esim. retkeilyyn ja nuorten toimintakykyyn liittyen. Terveystietoon liittyviä koulutuksia on ollut muun muassa hedelmällisyys-webinaari ja terveystiedon kevätseminaari aiheena Tekoälyä opetukseen. Lisäksi järjestettiin yhteistyössä SPR:n kanssa webinaarikoulutus, jossa esiteltiin Punaisen Ristin terveysaiheisia oppimateriaaleja ja annettiin vinkkejä niiden hyödyntämisestä opetuksessa. Jos et päässyt osallistumaan tähän webinaariin, käy tutustumassa SPR:n sivujen oppimateriaaliosuuteen ja poimi sieltä itsellesi hyödyllisiä materiaaleja.
Kevään terveystiedon ylioppilaskokeen jälkeen pidettiin jälleen etäkahvit, jossa kävimme läpi kokeen tehtävät ja kokosimme huomiot kokeesta yhteiseen palautteeseen YTL:lle. Kiitos kaikille mukana olleille! Yhdessä keräämämme palautteen ja huomioiden avulla saamme kehitettyä koetta edelleen.
Ammatillisen puolen opettajille on vielä tulossa toukokuun alussa Tyhy-opettajien pedagoginen kahvila, jossa voitte tuoda esille teitä mietityttäviä tyhy-opetukseen tai muuhun opetukseen liittyviä asioita. Virallinen ilmoittautumisaika on mennyt jo umpeen, mutta ilmoittautumislomake on vielä auki, jonka kautta voit tähän tapahtumaan jälki-ilmoittautua.
Ja kaikille muistutuksena, ensi syksyn liikunnanopettajien opintopäivät järjestetään Jyväskylässä syyskuun alussa. Edullisin kevät-ennakkohinta on voimassa kesäkuun alkuun asti. Varmista siten nyt jo pääsysi syksyn isoimpaan koulutustapahtumaan rehtoriltasi ja säästät koulutusmaksussa jopa 30 euroa!
Tsemppiä kevään viimeisiin työviikkoihin ja arviointityöhön! Kohta pääsemme taas ansaitulle kesälomalle.
Mirva Ikola, pj.
