LIITO 2/25: Vähin resurssein toteutettavaa elämys- ja luontoliikuntaa koulun lähiympäristössä
2.5.2025
Elämys- ja luontoliikunta ovat löytäneet paikkansa ainakin osittain perinteisen koululiikunnan rinnalla. Niiden toteuttamista kuitenkin vaikeuttavat usein resurssipula ja käytännön haasteet – liikuntatunnit voivat tuntua liian lyhyiltä, toiminta vaatii enemmän valmistelua ja valvontaa, ja turvallisuus sekä oppilaiden varusteet voivat herättää huolta. Lisäksi opettaja saattaa kokea omat tietonsa ja taitonsa riittämättömiksi. Tämän artikkelin tavoitteena on tarjota konkreettisia vinkkejä ja valmiita materiaaleja, joiden avulla elämys- ja luontoliikuntaa voi toteuttaa helposti koulun lähiympäristössä.
Elämys- ja luontoliikunta tukee opetussuunnitelman tavoitteita
Yläkoulun ja lukion opetussuunnitelman perusteet korostavat liikunnan merkitystä monipuolisten elämysten tarjoajana. Luontoon vietynä liikunnasta tulee usein hauskempaa ja elämyksellisempää, mikä tukee tavoitetta tarjota oppilaille iloa ja positiivisia kokemuksia. Lisäksi luonnossa liikkumisella on lukuisia terveyshyötyjä, ja opetussuunnitelma kannustaakin hyödyntämään luontoa liikunnan oppimisympäristönä. Yksinkertaisimmillaan elämysliikunta voi tarkoittaa sitä, että tutut pelit ja leikit viedään luontoon, jolloin niihin syntyy uusia elämyksellisiä ja seikkailullisia elementtejä.
Elämys- ja luontoliikunnassa korostuvat kokemuksellisuus ja yhdessä tekeminen fyysisen aktiivisuuden ohella. Se tarjoaa mahdollisuuden oppia hyväksymään itsensä ja ryhmän jäsenet sekä kehittää yhteistyötaitoja. Onnistumisen kokemukset puolestaan vahvistavat itsetuntoa. Kaikki nämä tavoitteet tukevat liikunnan opetussuunnitelman laajempia päämääriä.
Klassikkolautapeleistä liikunnallisiksi pihapeleiksi
Miten muuttaa tutut lautapelit liikunnallisiksi pihapeleiksi? Suomen Ladun perheliikunnan hankkeessa tutut pelit, kuten muistipeli, Kimble ja Afrikan tähti, saivat hauskat liikunnalliset versiot, jotka sopivat erinomaisesti myös koulun liikuntatunneille. Muistipelissä joukkueet etsivät ämpäreiden tai vatien alta kaksi samanlaista esinettä. Eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. Kimble-pelissä pelaajien on kierrätettävä joukkueensa pelinappula ringin ympäri mahdollisimman nopeasti, ja Afrikan tähdessä joukkueet etsivät jalokiviä ja lopulta Afrikan tähden, joka pitää toimittaa pankkiirille. Lautapelien pihapeliversioiden ohjeet löytyvät Suomen Ladun Klassikkopelit pihapeleinä -sivulta.
Ulko-opet ry:n Virpi Jussila ja Ulla Myllyniemi näkivät pihapelien pedagogiset mahdollisuudet ja innostuivat ideoimaan niistä pedagogiset versiot. Pelien ideat pohjautuvat monille tuttuihin peleihin, joten muokattu peli-idea on helppo omaksua. Pedagogisissa pihapeleissä korostuvat ryhmätyötaidot, yhdessä oppiminen ja osallisuus. Ideoimalla liikunnan ja terveystiedon sisältöihin sopivia tehtäviä voi tuoda liikuntatunneille myös tiedollisia, kognitiivisia tavoitteita. Pedagogiset pihapelit -opaaseen kehitettiin pedagoginen pihapeliversio myös muutamasta uudesta pihapelistä (bingo, Mastermind, Kahoot, risti-nolla). Opas löytyy Suomen Ladun sivuilta.
Suomen Ladun verkkosivuilta löytyy runsaasti elämys- ja luontoliikunnan materiaaleja. Inspiraatiota liikuntatunneille voi hakea esimerkiksi perheliikunnan sisällöistä, kuten luontokuntosali ja luontoparkour, tai Ulkoilu-sivulta, josta löytyy tietoa retkeilystä ja geokätköilystä. Luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia voi hyödyntää myös terveystiedon opetuksessa. Esimerkiksi Hyvinvointia luonnosta -työryhmän Hyvinvointipolku mielen maisemiin -materiaali sopii kevään viimeisille terveystiedon oppitunneille, auttaen nuoria pohtimaan yksin tai ryhmässä mielen hyvinvointia ennen kesäloman alkua. Materiaali löytyy Suomen Ladun Luontohyvinvointi -sivulta.
Jännitystä ja strategisia taitoja erilaisilla lipunryöstösoveluksilla
Lipunryöstö kehittää fyysistä kuntoa, liikuntataitoja ja sosiaalisia taitoja tarjoten samalla elämyksellisiä ja seikkailullisia kokemuksia, erityisesti luonnossa pelattuna. Pelaajat joutuvat havainnoimaan ympäristöään ja tekemään tarkoituksenmukaisia ratkaisuja hyökkäys- ja puolustussuuntaan. Lipunryöstö kehittää vuorovaikutustaitoja ja joukkueena toimimista, koska joukkue ei voi menestyä vain yhden hyvän yksilön avulla. Jokaiselle pelaajalle löytyy joukkueen menestymisen kannalta tärkeä rooli. Alla kuvattujen pelien tarkemmat ohjeet löytyvät jäsensivujen materiaalipankista (Liikunnan materiaalipankki > Luonto ja elämysliikunta > Muu luonto- ja elämysliikunta > Luonto- ja ulkoleikit)
Perinteisessä lipunryöstössä pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, joilla on omat liput suojeltavina. Pelialue jaetaan kahtia, ja oma puolisko toimii turva-alueena. Tarkoituksena on ryöstää vastustajan lippu ja tuoda se omalle kenttäpuoliskolle. Vastustajia voi ottaa kiinni omalla kenttäpuoliskolla. Kiinniotetut joutuvat vankilaan, josta heitä voi pelastaa koskettamalla. Voittaja on joukkue, joka saa lipun omalle kenttäpuoliskolleen.

Neljän joukkueen lipunryöstö
Neljän joukkueen lipunryöstössä neljä joukkuetta pelaavat nimensä mukaisesti toisiaan vastaan. Pelialue jaetaan neljään lohkoon, ja jokainen joukkue aloittaa omasta neljänneksestä, jossa on turva-alue ja kaksi jokaisen vastustajan lippua. Pelin tavoitteena on kerätä kuusi oman joukkueen väristä lippua muilta joukkueilta ja tuoda ne omalle turva-alueelle.
Vastustajan alueella olevia pelaajia estetään saamasta omia lippujaan ottamalla kiinni koskettamalla. Kiinniotettu pelaaja jää paikoilleen siihen missä hänet on otettu kiinni. Joukkuekaveri voi käydä vapauttamassa vangin koskettamalla. Peli päättyy, kun yksi joukkueista saa kaikki oman värisensä liput turva-alueelleen.

Stratego
Stratego on lipunryöstön tyyppinen liikuntapeli, jossa pelikentällä pelataan stratego-korteilla. Ryöstettävänä on joko vastustavan joukkueen lippukortti tai peliä voidaan pelata myös siten, että pelialueelle piilotetaan ryöstettävä lippu. Peliä voi pelata myös tavallisilla pelikorteilla. Vaikka säännöt saattavat tuntua aluksi monimutkaisilta, Stratego on vauhdikas ja innostava peli, jossa liikutaan paljon. Tarkemmat ohjeet löytyvät jäsensivujen materiaalipankista.
Kaksi joukkuetta tavoittelee vastustajan lippu-korttia (tai lippua). Joukkueen strategisti pysyy paikallaan ja jakaa kortit pelaajille, joilla on kerrallaan yksi kortti. Pelaajat haastavat toisiaan koskettamalla, kuten hipassa, minkä jälkeen verrataan kortteja – voittaja vie vastustajan kortin strategistilleen, ja hävinnyt hakee uuden. Ilman korttia ei voi pelata.
Kun strategistin kortit loppuvat, hän joutuu antamaan lippu-kortin peliin. Pelaajat voivat auttaa joukkuettaan kertomalla, mitä kortteja vastustajalla on, jotta oikea pelaaja voi eliminoida heidät. Esimerkiksi pommi-kortin voi voittaa vain pomminpurkajalla.
LIITO ry:n jäsensivujen Materiaalipankki
LIITO ry on koonnut liikunnan ja terveystiedon materiaalipankkia jäsensivuilleen vuodesta 2021. Materiaalipankki kokoaa yhteen eri tahojen, kuten lajiliittojen, terveysjärjestöjen ja hankkeiden, tuottamia materiaaleja. Mukana on myös kampanjoiden, yhdistysten ja seurojen aineistoja. Materiaalipankista löydät myös linkit LIITO-lehden artikkeleihin sekä LIITO ry:n järjestämien koulutusten materiaaleihin. Pääosin materiaalipankin sisältö on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle, mutta osa materiaaleista on tarkoitettu taustatiedoksi ammattilaisille.
Liikunnan materiaalipankin Luonto- ja elämysliikunta -sivulta löytyy runsaasti materiaalia luonnossa toteutettavasta liikunnasta. Se sisältää alasivut pyöräilylle, suunnistukselle sekä muulle luonto- ja elämysliikunnalle. Muu luonto- ja elämysliikunta -sivuilta on materiaalia muun muassa geokätköilystä, luontoliikunnasta etäopetuksessa sekä luontoliikunta teemapäivistä, luonto- ja ulkoleikeistä, metsäjoogasta sekä metsäparkourista. Talviliikunta ja vesillä liikkuminen on koottu omille alasivuilleen: jää- ja lumiliikunta sekä vesiliikunta. Näistä löytyy materiaalia eri vuodenaikojen aktiviteetteihin.
Kirjoittaja Anna Haapalainen, LitM, opettaa liikuntaa ja terveystietoa Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä ja toimii kahtena päivänä viikossa pedagogisena asiantuntijana LIITO ry:ssä.