Uudet kansalliset ravitsemussuositukset on julkaistu

28.11.2024

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.

Suosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, sekä kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Tavoitteena on vähentää punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan ja tyydyttyneen rasvan määrää. 

Kasvispainotteisempi ruokavalio edistää ihmisten sekä ympäristön hyvinvointia

Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää terveyttä ja hyvinvointia vähentämällä kansansairauksien riskiä ja kuolleisuutta. Parantunut kansanterveys alentaa myös maamme terveydenhoitokuluja. Suosituksissa huomioidaan ruuan terveysvaikutusten lisäksi aiempaa kattavammin ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja, VRN:n varapuheenjohtaja Mika Salmisen mukaan uudet kotimaiset ravitsemussuositukset ovat erinomainen työkalu planetaarisen terveyden edistämiseen – ihmisten ja luonnon toisiaan tukevaan hyvinvointiin ja terveyteen.

Uusien ravitsemussuositusten mukainen ruokapyramidi. Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Uudet ravitsemussuositukset vaikuttavat myös kouluruokailuun ja opetukseen

Uudet suositukset ohjaavat kouluruokailun järjestämistä, ruokalistojen suunnittelua, ruoan valmistamista sekä ruokailutilanteeseen liittyvään ohjausta ja ruokakasvatusta. 

Kouluruokaa syö noin 930 000 lasta, nuorta ja aikuisopiskelijaa päivittäin, joten sen vaikutukset ruokailutottumuksiin ovat huomattavia. Ruokailussa tehdyt valinnat vaikuttavat ratkaisevasti suomalaisten hiilijalanjälkeen. Koulu- ja oppilaitosruokailu tarjoaakin erinomaisen tilaisuuden opettaa kestäviä ja eettisiä ruokailutottumuksia, sanoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Opetuksella ja kasvatuksella on keskeinen rooli siinä, miten uudet suositukset saadaan osaksi lasten ja nuorten arkea. Lasten ja nuorten ravitsemusterveyttä, arjen hallintaa ja kestävää elämäntapaa tuetaan jatkumona, joka alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu koulujen ja oppilaitosten ruokailussa sekä erityisesti terveystiedon, kotitalouden ja ympäristöopin opetuksessa. Opetuksen lisäksi kouluruokailut ovat tärkeä osa ruokakasvatusta, jossa huomioidaan arkirutiinit ja tuetaan tarkoituksenmukaista ateriarytmiä ja tasapainoista suhdetta ruokaan.

Uudet suositukset ohjaavat kiinnittämään enemmän huomiota ruokailutilanteisiin, jotta ne tukisivat terveellisiä ruokailutottumuksia. Kouluruokailu on enemmän kuin ravintoa: se on yhteisöllisyyttä sekä fyysistä ja henkistä hyvinvointia edistävä, virkistävä tauko koulupäivässä. Yhdessä syöminen kehittää vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisuutta sekä kasvattaa arvostusta ruokaa ja ruokailua kohtaan

Kansallisissa suosituksissa tarkastellaan myös ruokakasvatusta, ravitsemusohjausta ja ravitsemusviestintää. Ruokakasvatus on osa varhaiskasvatussuunnitelmia ja koulujen opetussuunnitelmia, ja sitä tehdään myös kodeissa ja harrastustoiminnassa. Ravitsemusohjaus ja -neuvonta kuuluu kaikille terveydenhuollon ammattihenkilöille. Ravitsemusviestinnän tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten ymmärrystä terveyttä edistävistä ja kestävistä ruokavalinnoista. Kasvatuksen ja koulutuksen tehtävä on kehittää oppiladen taitoa erottaa tieteelliseen näyttöön perustuvat väitteet mielipiteistä ja mainonnasta: ruoka- ja mediakasvatus antavat taitoja arvioida erilaisissa meidaympäristöissä näkyviä ravitsemusviestejä.

Liito ry mukana ravitsemussuositusten jalkauttamisessa

Liito ry haluaa olla mukana jalkauttamassa uusia ravitsemussuosituksia. Tiedotamme ja koulutamme opettajia uusista ravitsemussuosituksista sekä niihin liittyvästä opetusmateriaalista. Korostamme terveys- ja ympäristönäkökulmia sekä tutkittua tietoa ravitsemussuositusten taustalla. Lisäksi kannustamme syömään enemmän kasviksia ja nauttimaan yhteisöllisesti hyvästä ruoasta.

LIITO-lehdissä on julkaistu ravitsemukseen liittyviä artikkeleita vuonna 2024. Kestävä kehitys teemaisessa LIITO-lehdessä ilmestyi artikkelit Näin helppoa on syödä ympäristöystävällisesti – tutustu planetaariseen ruokavalioon sekä Kestävä tulevaisuus kutsuu monialaiseen oppimiseen. Jälkimmäisessä artikkelissa esiteltiin opetukseen soveltuvia kestävän kehityksen materiaaleja. Esittelyssä oli muun muassa Open ruokaopas, joka tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia. Molemmat artikkelit ovat vapaasti luettavissa kestävä kehitys teemaisesta LIITO-lehdestä 2/24, sähköisenä lukusaliversiona sekä jäsensivuilta pdf-muotoisena. 

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry julkaisi elokuun alussa 2024 uuden laajan kestävä kehityksen opetusmateriaalin eri oppiaineisiin, jossa kestävää kehitystä käsitellään 12 eri oppiaineen näkökulmasta. Terveystiedon tehtäväpaketti on tehty yhteistyössä LIITO ry:n kanssa. Se sisältää lähes 30 yläkoulun ja lukion terveystiedon opetukseen soveltuvaa monipuolista tehtävää. Kestävät arjen valinnat kokonaisuudessa on useita ruokavaliota koskevia tehtäviä:

Lisäksi LIITO ry on järjestänyt yhteistyötahojen kanssa vuonna 2024 ravitsemukseen liittyviä koulutuksia. Helmikuussa järjestettiin webinaari Miten opettaja voi tukea oppilaiden tasapainoisen ruoka- ja kehosuhteen muodostumista -webinaari. Lisäksi samasta aiheesta ilmestyi artikkeli LIITO 1/24 -lehdessä. Sekä artikkelissa, että webinaarista sai työkaluja ruoka- ja kehoteemojen käsittelyyn terveystiedon ja liikunnan opetuksessa sekä vinkkejä ruokakasvatukseen kouluruokailussa. Marraskuun alussa järjestettiin webinaari Nuoret ja ruoka - ongelmista vahvuuksiin, jossa sivuttiin myös uusia ravitsemussuosituksia. Koulutusten materiaalit ja LIITO-lehden artikkelit ovat saatavilla jäsensivuilla.

Materiaalia ravintokasvatuksen tueksi löytyy Liito ry:n jäsensivujen materiaalipankin sivulta Ravitsemus (Terveystiedon materiaalipankki > Elintavat > Ravitsemus).

Lähteet:

Muita linkkejä: