LIITO 3/23 puheenjohtajalta: Kesälaitumilta takaisin sorvin ääreen

13.9.2023

Kesä alkaa hiljalleen jäädä taakse ja koulutyö on saatu taas käyntiin ja arki rullaamaan tuttuun pikajunan lailla kulkevaan tapaan. Opintopäivät ovat myös onnistuneesti järjestetty Tampereella reilun 350 osanottajan voimin. Kiitos Tampereen seudun liikunnanopettajille hyvin onnistuneista järjestelyistä! Ensi vuonna opintopäiviä vietetään Salossa. Opintopäivien aikana pidimme myös vuosikokouksen, jossa valittiin erovuoroisten hallituslaisten tilalle uudet hallitusjäsenet. Heidät toivotan lämpimästi tervetulleiksi työskentelemään hallitukseemme!

Kevään lopussa palkkasimme entisen hallituslaisemme Heidi Rautajoen tekemään edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä täysipäiväisenä työntekijänä. Elokuun alusta lähtien Heidi on jatkanut tätä hyvälle alulle saatua työtä kaksi päivää viikossa. Loppu kevään ja alkukesän aikana Heidi jatkoi vahvaa vaikuttamistyötään eduskunnan ja Olympiakomitean suuntaan. Tämä työ jatkuu vahvasti edelleen, jotta saisimme maamme päättäjille kuvan siitä työstä ja sen merkityksestä lasten ja nuorten hyvinvoinnille, mitä teemme liikunnanopetuksessa. Tahtotilana on, että liikunnanopetus otettaisiin osaksi tulevaa hallitusohjelmaa lasten ja nuorten liikuttamisen lisäämisessä, ei vain kerhojen ja urheiluseurojen toiminnan lisääminen. Liikkumattomuuden ongelmassa ja liikunnan lisäämisessä lasten arkeen ovat avainasemassa liikunnanopettajat ja liikuntatunnit, koska liikutamme koko ikäryhmää yhdessä luokanopettajien kanssa koko pitkän 12 vuoden koulupolun. Tämä tuntuu päättäjiltä kokonaan unohtuvan. Taustalla osasyynä on tietämättömyys nykypäivän liikunnanopetuksesta ja liikunnan OPS:n tavoitteista. Toisaalta myös oppiaineen arvostuksen puute, mikä saattaa juontaa juurensa päättäjien omista vanhoista, joskus negatiivisista, koululiikuntamuistoista. Näitä liikunnanopetuksen sisältöjä ja tavoitteita meidän kaikkien pitää tuoda julki, jotta saamme pitkässä juoksussa oppiaineemme arvostuksen samalle tasolle muiden oppiaineiden kanssa eikä meitä unohdettaisi, kun päätetään suurista linjoista lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

 

Työntäyteinen kesäkuu

Tänä vuonna kesäkuu oli poikkeuksellisen työntäyteinen vaikuttamisen suhteen. Kesän isoin ponnistus oli kesäkuun lopussa Suomi-areena tapahtuma, johon järjestimme kokonaisen 45 minuutin keskusteluosuuden koululiikunnan merkityksestä lasten hyvinvoinnille. Tämä toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Jos missasit tapahtuman silloin, voit katsoa sen edelleen Maikkarin Katsomosta: ”Koululiikunta tänään – hyödyntämätön mahdollisuus?”.

Kesäkuussa kirjoitimme myös vastineen Savon Sanomien juttusarjaan, jossa kirjoitettiin koululiikunnan puutteista ja heti perään koululiikuntamuistoista, jossa pääpaino oli tuttuun tapaan negatiivisissa kokemuksissa jättäen positiiviset kokemukset pienemmälle palstatilalle.

Markku Siponen on uusi eduskuntaan valittu liikunnanopettaja, jolla liikunnanopetustyö sai nyt väistyä Arkadianmäen kansanedustajan työn alta. Hienoa, että saimme liikunnanopettajan eduskuntaan! Markun kuulumisia voit lukea tästä lehdestä.

 

Terveystiedon kuulumiset

Toukokuussa julkaistiin yliopistojen pisteytystyökalusta luonnos, jossa ilahduttavaa oli terveystiedon nostaminen samalle tasolle muiden reaaliaineiden kanssa. Yrityksistämme huolimatta terveystieto jäi kuitenkin lääketieteelliseen nostamatta samalle tasolle psykologian kanssa. Tästä oli jo ennen luonnoksen julkaisua tunne, että näin siinä tulee käymään, vaikka kuinka yritimme perustella ja avata lääketieteen alan päättäjille aineen sisältöä ja vaatimuksia niin Teams-palaverien kuin sähköpostikeskustelujen avulla. Asiaa perusteltiin sillä, että terveystiedosta ei voi saada samoja pisteitä kuin psykologiasta, koska siinä on kaksi opintojaksoa vähemmän. Sillä, että terveystietoa opiskellaan omana oppiaineenaan jo yläkoulusta alkaen ja alakoulussa ympäristöopin sisällä, ei ollut merkitystä. Tältä kohdin pisteytysmalli oli siis pieni pettymys.

Kesäkuussa olimme mukana ”Pyöreän pöydän” keskustelussa, jossa teemana oli seksuaalisuus ja väkivalta. Meitä pyydettiin mukaan tuomaan koulun näkökulma aiheeseen. Mukana keskustelutilaisuudessa oli niin tutkijoita kuin eri järjestöjä ja viranomaisia.

 

Syksyn koulutuksia

Syyslukukausi lähti koulutusten osalta käyntiin jo heti elokuussa usealla paikkakunnalla järjestetyillä frisbeegolfin ja suunnistuksen miniopintopäivillä. Koulutustarjonta jatkuu tiiviinä koko syyslukukauden Tampereen opintopäivien jälkeenkin. Tarjolla on koulutusta sekä liikuntaan että terveystietoon: TVT-koulutusta, Sukupuolinormit ja sateenkaarinuorten kohtaaminen, Uusia vanhoja tansseja, Globaalia näkökulmaa seksuaaliterveyskasvatukseen, Ryhmädynamiikan tukeminen jne. Käy siis katsomassa koulutustarjonta sivuiltamme ”Tapahtumat” -osiosta ja ilmoittaudu koulutuksiin!

 

Mukavaa lukuvuotta toivotellen,

Mirva Ikola, pj.