LIITO 3/22 pääkirjoitus: Kesälomalta työmoodiin

16.9.2022

Miettiessäni mistä asioista kirjoittaisin teille näin lukuvuoden alussa, katseen samalla harhaillessa tietokoneelta ikkunasta avautuvaan maisemaan, huomaan luonnon pikkuhiljaa valmistautuvan jo ruskan tuloon. Samalla tajuntaan iskeytyy ajatus, että kesäloma ja aurinkoisen lämpimät päivät ovat taakse jäänyttä aikaa. Olemme kukin omilla tahoillamme siirtyneet työmoodiin ja moni meistä on myös aktivoitunut erilaisten harrastustoimintojen pariin. Työyhteisöissämme olemme saaneet vihdoin aloittaa lukuvuoden ilman ylimääräisiä rajoituksia ja samalla nauttia ”face to face” -kohtaamisista niin oppilaiden kuin kollegoiden kesken. Tästä ei voi kuin jatkaa eteenpäin innostunein ja virkein mielin odottaen samalla, mitä kaikkea tämä lukuvuosi tuokaan tullessaan.

Mitä on terveys?

Terveys käsitteenä on hyvin laaja-alainen ja moniulotteinen. Sen merkitystä hyvinvointiin ja elämänlaatuun on viimeisten vuosien aikana nostettu esille monissa eri yhteyksissä ja kanavissa. Somemaailma tuo silmänräpäyksessä ihmisten tietoisuuteen mielettömän määrän informaatiota, joka liittyy olennaisesti terveyskäsitteen alle. Itseäni askarruttaa se, että ehditäänkö tämänhetkisessä maailmanmenossa suhtautua tarpeeksi kriittisesti kaikkeen saatavilla olevaan tietotulvaan ja informaatioon, jota eri somekanavien kautta päivittäin tulvii tarjolle. Kuinka varmistamme nuorten kyvyn olla mediakriittisiä saatavilla olevaan materiaaliähkyyn, joka tulvii heille nykyisin niin TikTok-videoiden kuin snäppikuvien ja erilaisten blogikirjoitusten kautta. Mikä tai mitkä asiat loppupeleissä muokkaavat nykynuorten käsitystä siitä, mitä on terveys? Kohtaako se meidän ajatuksen asiasta? Ehkäpä saan tästä tälle syksylle mielenkiintoisia ja toivottavasti antoisan hedelmällisiä terveystiedon oppitunteja, kun pohdimme asiaa.

Aina voi oppia tai oivaltaa uutta

Muistatteko vielä sen tunteen lapsuudesta, kun pääsit karkkikauppaan ja edessäsi on monta suosikkikarkkimakua, etkä osannut päättää, mitä niistä ottaisit sillä kertaa? Itsellä on juuri nyt vähän samankaltainen tunnetila, kun selaan tätä lehteä läpi. Tulee tunne, että jokaisesta kirjoitetusta artikkelista pystyn ottamaan itselleni ”kopin” ja jotain konkreettista mukaan terveystiedon opetukseen. Samalla kuitenkin tulee pieni ärsyyntymisen hetki, kun en saa mieleen henkilön nimeä, joka minulle on joskus jakanut elämänviisautta ”Satu, aina voi jokaisesta kohtaamisesta, keskustelusta, koulutuksesta, lukemasta oppia ja saada itselle jotain. Se vaatii vain sen, että olet avoin ja vastaanottavainen sekä valmis siihen”. Sitä en tiedä, miksi juuri tässä yhteydessä tämä putkahti mieleen, mutta toisaalta se on ollut henkilökohtaisella tasolla niin hyvä elämänviisaus, että haluan jakaa sen teidän kanssanne.

Käsillä olevasta lehdestä toivottavasti myös jokainen teistä löytää ja saa vinkkejä sekä ideoita omaan terveystiedon opetukseen, kouluasteesta riippumatta. Itselleni heräsi useampi idea siihen, miten lähteä lisäämään tällä lukukaudella uusien 7. luokan te-ryhmien kanssa heidän terveyden lukutaitoa ja ohjaamaan kohti mediakriittisyyttä. Eli minun ”karkkikaupasta” mukaan tarttui ainakin näin aluksi nämä ”karkit”.

Opetushallinnon kuulumisia

Erityisasiantuntija Riina Länsikallio painottaa hienosti kirjoituksessaan, miten tärkeää on, että Suomessa saa jokainen sananvapauden, ja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä lausua mielipiteensä niin koulusta, oppimisesta kuin muustakin itselleen, läheisilleen tai yhteiskunnalle tärkeästä asiasta. Hän toivoo kuitenkin, ettei kukaan perustaisi kritiikkiään vain omiin kokemuksiinsa tai ystävän kokemuksiin.

Tämän sanoman kautta haluan toivottaa teille antoisaa, elämyksellistä ja kasvattavaa lukuvuotta! Teette arvokasta työtä omissa työyhteisöissänne!

Satu Ovaska

Lue koko lehti jäsensivuilta.