Voimailua ja temppuilua

Levytankoharjoittelu

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Demon tavoitteena on esitellä levytankoharjoittelua nuorten ohjaamisen näkökulmasta. Demon jälkeen jokainen osallistuja tunnistaa turvallisen levytankoharjoittelun avainasiat, sekä osaa ohjata levytangolla tehtäviä harjoitteita. Demon aikana osallistujien kanssa käydään konkreettisesti läpi muutama yleisimmistä levytankoliikkeistä sekä niissä esiintyvistä haasteista.

Teemu Roininen
Olen ammattivalmentaja ja entinen kv-tason painonnostaja. Kansallisen ja kansainvälisen liiton tarjoamien koulutusten lisäksi olen suorittanut VAT ja VeAT tutkinnot. Toimin Suomen painonnostoliiton valmennuksen asiantuntijaryhmän jäsenenä ja olen toiminut nuorten maajoukkueen vastuuvalmentajana. Valmennan kv-tason painonnostajien lisäksi eri lajien harrastajia ja urheilijoita. Erityisosaamistani on levytankoharjoittelu, varsinkin painonnostoharjoittelu. Seuratasolla toimin aktiivisesti myös lasten ja nuorten valmennuksen parissa.

Teemu Roininen

Cheerleading

Cheerleading-tunnilla kokeillaan monipuolisesti lajin eri osa-alueita kuten maa-akrobatiaa, ihmisnostoja (stuntti), hyppyjä ja käsiliikkeita (motion). Cheerleadingin lajiliikkeitä on mahdollista sisällyttää liikuntatunteihin monella eri tapaa joko lajina itsessään tai esimerkiksi osana lämmittelyä tai motoriikkaharjoittelua. Cheerleading sopii hyvin eri-ikäisille ja -tasoisille liikkujille. Tunneilla saa hyviä esimerkkejä siitä, miten lajiin voi tutustua ja miten sitä voivat harjoitella jo vähän kokeneemmat ja taitavammat liikkujat. Kouluttajana toimii Suomen Cheerleadingliiton valmennusosaamisen kehittäjä Jenni Salomäki.

Kuvaaja: Tero Wester

Freegym

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freegym on lapsille ja nuorille suunnattu harrastus, joka rikkoo perinteisen voimistelun rajoja. Freegymissä yhdistyvät voltit, parkour, voimistelu ja voimaharjoittelu. Tärkeintä on erilaisten taitojen ja temppujen opettelu. 

Freegym on Suomen Voimisteluliiton kehittämä voimistelun harrastamismuoto, joka on saanut suuren suosion voimisteluseurojen harrastajien parissa!

Olen Jarkko Harju 47v. telinevoimistelu valmentaja. Olen HIFK Gymnastics:n miesten telinevoimistelun lajivastaava. Telinevoimistelun aloitin 7 vuotiaana. Maajoukkueessa voimistelin yli 20 vuotta( 1989-2010). Olen koulutukseltani liikunnanohjaaja ja palomies. Voimistelussa kiehtoo uuden oppiminen ja itsensä voittaminen, taitolajissa kuka tahansa pystyy kehittymään. Vuonna 2021 voimisteluliitto palkitsi minut vuoden lasten valmentaja ja kouluttaja palkinnolla. 

Jarkko Harju

Käsilläseisonta

Työpajoissa harjoitellaan käsinseisontaa kehittäviä voima-, tekniikka- ja liikkuvuusharjoituksia sekä kiinnitetään huomiota kehonhallintaan ja turvalliseen tapaan ohjata harjoituksia.

Pariakrobatia

Työpajoissa tutustutaan pariakrobatian perusteisiin sekä kehonhallintaan. Osallistujien kanssa keskitytään oikeanlaisiin tekniikoihin sekä turvalliseen tapaan ohjata harjoituksia.

Juha Helppikangas ja Kira Leppälä
Juha Helppikangas  on valmistunut Tornion Humanistisesta ammattikorkeakoulusta Yhteisöpedagogiksi ja suorittanut Tampereen ammattikorkeakoulussa opettajakoulutuksen pedagogiset opinnot. Juhalla on telinevoimistelutausta kilpailu- ja valmennuspuolelta, ja hän on toiminut sirkusopettajana Sorin Sirkuksessa vuodesta 2004.  Hän on monipuolinen opettaja ja opettaa monia eri sirkuslajeja tasapainolajeista akrobatian eri lajeihin, lattia-akrobatiasta ilma-akrobatiaan, sekä käsinseisontatunneista kiinalaiseen tolppaan. Opettajana hän on innostava, kannustava ja tavoitteellinen sekä hän pyrkii luomaan tunneille turvallisen, rennon ja kannustavan ilmapiirin, jossa on mukava harjoitella.

Kira Leppälä on Turun amk:sta valmistunut, pääasiassa tasapainolajeihin erikoistunut sirkuksen opettaja. Hänellä on kokemusta myös ilma-akrobatiasta varsinkin rengastrapetsin osalta. Kira haluaa tarjota sirkustunneista harrastajille paikan, jossa saa irrottautua arjesta ja löytää mielekkäitä tapoja käyttää kehoa. Kiralle on erityisen tärkeää, että turvallisuus toteutuu kaikissa muodoissaan sirkustunneilla.

Sirkustelu

Työpajoissa tehdään monipuolisesti eri-ikäisille soveltuvia hauskoja liikunnallisia harjoituksia, pelejä ja leikkejä sirkusmaailmasta. Lisäksi harjoitellaan jongleerausta eri välineillä sekä yksin että ryhmässä (esim. pallot, keilat, devil stick). Harjoitusten tavoitteena on luoda hyvää ryhmähenkeä.

Jani Suihkonen ja Henri Kannisto
Jani Suihkonen aloitti sirkuksen tekemisen taikatempuilla vuonna 1983 ja jongleerauksen vuonna 1985. Kuopion sirkuksessa hän toimi ensin oppilaana ja sitten ohjaajana 1985-1995. Ammattijonglöörinä hän on toiminut vuodesta 1990. Sorin Sirkuksessa Jani aloitti ohjaajana 1995. Suomen Nuorisosirkusliiton festivaaleilla hän on voittanut ensimmäisen palkinnon viisi kertaa. Jongleerauksessa hän erikoistunut heitto- ja tasapainotemppuihin sekä kehittelemään omia temppuja ja jongleerausvälineitä. Tällä hetkellä hän opettaa pääasiassa jongleerausta, taikuutta ja tasapainoilua.

Henri Kannisto on valmistunut sirkusopettajaksi Turun amk:sta vuonna 2022. Henri on ollut sirkuksen parissa yli kymmenen vuoden ajan. Ammattikorkeakoulussa hän opiskeli erityisesti ryhmä- ja pariakrobatiaa, mutta hän taitaa monipuolisesti eri sirkuslajeja jongleerauksesta tikkailla tasapainoiluun. Henrin tavoitteena on luoda oppitunneille hyvä ryhmähenki ja auttaa ryhmäläisiä löytämään omat vahvuutensa sirkuksessa. 

Sorin Sirkus on Tampereella toimiva sirkustaiteen keskus. Sorin Sirkuksen ammattitaitoiset ja kokeneet sirkusopettajat ohjaavat kuusi työpajaa, joilla pääsee tutustumaan sirkuksen kiehtovaan maailmaan, haastamaan itseään ja saamaan uusia ideoita ja ajatuksia omaan työhönsä. Toiveiden ja tarpeiden mukaan työpajoissa keskustellaan myös turvallisesta ohjaustyöskentelystä sekä eri-ikäisille soveltuvista harjoituksista – tai keskitytään vain omaan kehoon!

Kuva: Heikki Järvinen

Kahvakuula

Tervetuloa heilumaan kahvaisen rautapallon parissa. Treenataan monipuolisesti kuulailun perusliikkeitä eli erilaisia heilaututuksia, punnerruksia, vetoja ja alaraajoihin kohdistuvia liikkeitä. Rautapallo ei ole tarkoitettu vain voiman kehittämiseen vaan se soveltuu erittäin hyvin myös toiminnalliseen liikkuvuusharjoitteluun. Tunnin jälkeen sinulla on hyvät perusteet pitää kahvakuulailua omilla tunneillasi ja voit hyödyntää oppeja myös omassa harjoittelussasi.

Crosstraining

Tunnin aikana treenataan toiminnallista liikkuvuusharjoittelua eli tehdään erilaisia liikkuvuutta, voimaa, hallintaa ja tasapainoa kehittäviä liikeyhdistelmiä omalla kehonpainolla. Tekniikkaosiossa paneudutaan koulumaailmaan soveltuvilla variaatioilla tempauksesta ja työnnöstä. Lisäksi tehdään muutamia erilaisia kiertoharjoituksia (painopiste kestävyyden ja voiman kehittämisessä), joiden avulla monipuolistat osaamistasi omien tuntien toteuttamisessa. 


Jarmo Pakkala, LitM
Olen ohjannut kahvakuulailua ja crosstrainingia vuodesta 2012 alkaen ja pyrkinyt jatkuvasti kehittämään omaa osaamistani, jotta voin olla asiantunteva ja innostava ohjaaja opiskelijoille ja asiakkailleni. Koulu- ja ohjaustyön lisäksi pakerran Sportyplannerin parissa ja sieltä löydät melkoisen määrän liikkeitä mm. crosstrainingiin ja kahvakuulailuun. 

Parkour

Parkourdemoissa tutustutaan parkourlajiin joka monipuolisesti kehittää liikkumiseen tarvittavia perusominaisuuksia kuten tasapainoa, voimaa, dynaamisuutta, kestävyyttä, tarkkuutta sekä tilan hahmotusta. Demotunnilla mm. tasapainoillaan, ylitetään esteitä, sujahdellaan ahtaista väleistä, kiivetään seinille ja hypitään erilaisille pinnoille. Demo 1 on aloittelijoille suunnattu kokonaisuus jossa käydään läpi parkourin perusteita, demossa 2 sovelletaan parkourin perusteita edistyneemmille.

Joonas Purastie
Parkour Akatemian ohjaaja Joonas Purastie on pitkän linjan parkouraaja sekä koulutettu sirkusammattilainen. Hän on vaikuttanut parkourin parissa vuodesta 2005 lähtien ja toimii tällä hetkellä Tampereen Parkour Akatemian rehtorina tasapainotellen opetuksen sekä kehitys- ja hallintotyön välillä. Joonas käyttää työssään paljon opettamisen keinoja, joissa erilaisten tehtävien ja haasteiden avulla oppija toimii vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Keskiössä on opettamisen sijaan oppiminen, jossa opettaja on vain yksi työkalu muiden joukossa.

Joonas Purastie

Trikkaus

Trikkaus on näyttävä liikunnallinen laji, joka koostuu erilaisten taistelulajien, akrobaattisen voimistelun ja muiden vastaavien lajien tempuista, joista trikkaaja pyrkii tekemään mahdollisimman sulavan kokonaisuuden käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä.

Laji sopii kaikenikäisille, mutta on kasvattanut suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa. Se innostaa monesti sellaisiakin yksilöitä liikunnan pariin, joita perinteisemmät liikuntamuodot eivät välttämättä innosta. 

Vellu Saarela
Olen Vellu Saarela, 30-vuotias lajin pioneeri ja moninkertainen Euroopanmestari. 10 vuotta sitten siirryin ammattilaistrikkaajaksi esiintymällä ja opettamalla täyspäiväisesti yli 25:ssä maassa. Viimeiset 4 vuotta olen keskittynyt trikkauksen opetustoiminnan kehittämiseen ja ohjaajakoulutuksiin tamperelaisella LegendTrick Gymillä, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen päätoimisesti trikkauksen harjoitteluun ja kehittämiseen omistettu sali. 

Vellu Saarela

Telinevoimistelu 

Telinevoimistelu on perinteinen koululiikunnan laji. Telinevoimistelun perustaidoista lapset saavat vankan motorisen pohjan moniin muihinkin urheilulajeihin. Telinevoimistelun telineet, matot ja opetusvälineet kehittyvät kaiken aikaa nopeasti ja myöskin koulujen saleihin on saatu paljon uudenlaisia telineitä, joiden käytöllä saadaan tunneista mielekkäämpiä ja turvallisempia.

Demotunneilla tutustutaan erilaisiin harjoitteisiin mm. airtrackilla. Lisäksi käydään läpi perus telinerata-mallin tunti, jolla mahdollistetaan mahdollisimman paljon liikettä ja suorituksia tunnin aikana. Lisäksi perehdytään mm. eteenpäin voltin liikekehittelyihin.

Joni Koivunen
Joni Koivunen on entinen maajoukkuetason telinevoimistelija. Koulutukseltaan Joni on Liikuntatieteiden Maisteri ja toiminut valmistumisensa jälkeen monipuolisesti voimistelun eri tehtävissä valmentajana, tuomarina, kouluttajana, luottamustehtävissä sekä seuran toiminnanjohtajana.

Joni Koivunen