Palloilu

Jalkapallo - Taitojen ja pallopelien periaatteiden opettamisen organisointimallit

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Palloliiton demossa esitellään harjoitteiden organisointimalleja, joissa yhdellä harjoitetyypillä voi edistää taitojen ja pallopelien periaatteiden oppimista ilman tötsien siirtelyä tai kentän uudelleen rakentamista tunnin sisällä. Voit tutustua materiaaliin sivuiltamme. Löydät oppaan otsikon ”Maalintekopelien perusperiaatteiden oppiminen” alta. Sivuiltamme löydät myös muuta materiaalia opettajien käyttöön.

Kouluttajana on Palloliiton opettajamateriaalien uudistamisen asiantuntijana toiminut Joonas Hyväjoki, liikunnanopettaja Tampereelta. Hänen oma harrastuskokemuksensa on koripallosta sekä lukkopainista.

Kaikki Pelissä - jalkapalloa, futsalia kouluissa ja päiväkodeissa.

Joonas Hyväjoki

Amerikkalainen jalkapallo

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Aggressiivinen, mutta silti hienovarainen taktiikkapeli, joka sopii oikeasti kaikille. Niin isokokoisille 100kg+ lapsille kuin myös pienemmille ja ketterille (alle 50kg) nuorille on tässä lajissa tarjolla onnistumisen tunnetta ja liikunnan iloa.

Rastilla opetellaan eri pelipaikkojen erikoisharjoitteita (esimerkiksi isoille linjapelaajille blokkaamista ja ketterille pelaajille taklaamista sekä heittokuvioita), opetellaan pallon heittoa ja kiinniottoa, sekä erilaista koordinaatiota vaativia pallon kiinniottotekniikoita. Lisäksi treeneissä totutaan liikkumaan jenkkifutiksen lajin omaisesti - painopiste matalalla ja selkä suorana - aktivoiden reisiä, pakaroita, sekä corea ja lantion eri lihaksia. Harvinainen laji, joka yhdistää sekä hikoilun että älyllisen haastavuuden.

Käsipallo

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Käsipallo on erittäin vauhdikas, monipuolinen ja ympäri maailman paljon harrastettu joukkuelaji, jonka juuret löytyvät Tanskasta ja Saksasta reilun sadan vuoden takaa.

Koulupelinä käsipallo on helppo, vauhdikas ja mukaansatempaava. Jokainen osaa käsitellä pehmeää palloa ja heittää sen kaverille tai maaliin. Käsipallon etu on, että myös vähän heikommat liikkujat yleensä pärjäävät siinä hyvin. Tulemme erilaisten lajinomaisten pallonkäsittelyharjoitteiden sekä viitepelien kautta oppimaan sekä käsipalloa mutta myös erilaisia motorisia- ja koordinatiivisia taitoja.

Jaakko Horelli
Työskentelen Suomen Käsipalloliitossa Koulutuspäällikkönä. Työtehtäviini kuuluu mm. valmentaja- ja opettajakoulutus, lajin levitystyö sekä yläkoululeiritysten organisointi. Toimin myös alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen päävalmentajana.

Jaakko Horelli

Ultimate

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ultimate on suhteellisen pienen harrastajakunnan nopeatempoinen joukkuelaji, jota pelataan liitokiekolla eli frisbeellä. Ultimate soveltuu erinomaisesti koululiikuntaan, koska usein oppilaat eivät ole entuudestaan harrastaneet lajia ja ovat siten samalla lähtöviivalla keskenään. Demot ovat sellaisenaan otettavissa liikuntatunnille käytettäväksi. Ensimmäinen demo on tarkoitettu lajiin ensikosketuksen saaville oppilaille, eli demon aikana käydään läpi lajin perustaidot (heittäminen ja kiinniottaminen) sekä lajin perussäännöt. Toinen demo on tarkoitettu jatkokerraksi ensimmäiselle demolle tai sellaiselle porukalle, joka on jo joskus pelannut ultimatea. Toisen demon aikana kerrataan pikaisesti perus heittovinkit, käydään läpi liikkuvalle pelaajalle heittämistä ja liikkeestä kiinniottamista sekä perushyökkäystä. Myös sääntötuntemusta hieman syvennetään, mutta demo silti pysyy tukevasti aloittelijoille suunnattuna.

Juho Pulakka on pitkäaikainen ultimateaktiivi sekä pelaajana että valmentajana. Juho on moninkertainen suomenmestari sekä hän on edustanut Suomea U20-junioreiden maajoukkueessa sekä aikuisten A-maajoukkueessa toimien useasti kapteenina. Valmentajana Juholla on kokemusta jo 20 vuoden ajalta aloittelijoiden valmentamisesta aina aikuisten suomenmestaruuden voittaneeseen edustusjoukkueeseen. Valmentajana suurimmat saavutukset ovat junioripuolella, josta kielii Juhon joukkueiden yli 10 suomenmestaruutta.

Juho Pulakka

Lacrosse

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lacrossedemotunti on toiminnan täyteinen. Action alkaa heti, ryhmä jaetaan pareihin ja parit saavat itselleen yhden pallon. Demo pitää sisällään: 

  • Syöttämisen ja kiinniottamisen tekniikat (ote mailasta, liikeradatat, oikeanlaiset tekniikat) ~ 20 min
  • Pallon kuljettaminen (kuljettamisen tekniikat) ~ 10 min
  • Kuljetus- ja syöttämiskilpailut (taitojen käyttöönotto kisailun merkeissä) ~10 min
  • Tekniikat kaikki yhdistettynä (syöttö, kiinniotto, kuljettaminen, myös liikkuessa): 2 vs.1 tilanteet ~ 10 min
  • Loppupeli ~ 10 min

Kouluttajana toimii Tuomas Tilkanen.  Taustaa pelaajana on viimeiset kolmet arvokisaturnaukset (Boxin MM- ja EM-kilpailut, fieldin MM-karsinta). 

Tuomas Tilkanen

Pyörätuolikoripallo

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pyörätuolikoripallo on vauhdikas peli, jossa hyvä tiimityö palkitaan. Pt-koris sopii kaikille – mutta harva on päässyt sitä oikeasti kokeilemaan. Opintopäivillä pt-koriksen ohjaajina toimivat BC Nokian pelaajat, jotka auttavat alkuun ja kertovat pelin niksejä. Kouluissa pt-korisdemot ovat suosittuja ja samalla päästään myös keskustelemaan yhdenvertaisuudesta.

Demon vetäjät
BC Nokia on tällä hetkellä maamme paras pt-korisjoukkue. Sen pelaajilla on kokemusta niin kotimaan kentiltä kuin ulkomailtakin. Demon vetäjät ovat pitäneet koriskokeiluja myös kouluilla.

Pyärätuolikoripallo BC Nokian pt-korisjoukkue

Lentopallo

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Tässä demossa pyrin antamaan vinkkejä siihen, miten oppituntiin voi saada lisää liikettä ja samalla opettaa lajin perus- ja liikkumistekniikoita. Saat vinkkejä myös eri pelimuotojen pelaamiseen ja oikeanlaisten välineiden, lähinnä pallojen, hankintaan kouluille.

Heikki Kosonen
Olen 59-vuotias liikunnanopettaja Tampereelta. Päätyöni ohella olen toiminut aluksi pelaajana pääsarjatasolla ja sen jälkeen valmentajana eri ikäisillä pelaajilla. Olen valmentanut nuoria seura-, alue- ja maajoukkueissa ja aikuisia 1- ja 2- sarjoissa sekä liigatasolla ja toiminut Lentopalloliiton valmentajakouluttajana. Lisäksi olen toiminut Tampereen urheiluakatemian akatemiavalmentajana yli 10 vuoden ajan.

Heikki Kosonen

YOU.FO

YOU.FO on täysin uusi joukkuepeli. Se perustuu renkaan heittämiseen ja tarttumiseen erityisesti siihen suunnitelluilla mailalla 10-30 metrin etäisyyksillä. Laji yhdistelee ultimatea ja lacrossea ja soveltuu loistavasti koulupeliksi. YOU.FO voi pelata pareittain tai joukkueissa, maaleilla tai freestyle-tyyliin, kaupunkipuistoissa, urheilukentillä tai vaikkapa rannalla.

Demolla harjoitellaan lajin perustekniikoita ja kokeillaan erilaisia pelisovelluksia. Tutustutaan siihen, kuinka monipuolinen peli YOU.FO esimerkiksi koululiikunnassa voi olla ja mahdollistaa pelaamisen eri tasoisille ja kuntoisille palaajille.

Työpajat tulee pitämään lajin kehittäjä Giel Bos Hollannista. Giel on liikunnanopettajataustainen, joka on nimenomaan koulut mielessä kehittänyt lajin. Kuitenkin niin, että se soveltuu myös varsinaiseksi urheilulajiksi.

Alla pari linkkiä videoihin, jotka avaavat lajia.

https://youtu.be/KCCKcrolnUE

https://youtu.be/T-e2m6eTY64 

Giel Bos

Giel has 8 years of experience as Physical Educator and Lecturer in Sports Science at the HAN University of Applied Sciences in the Netherlands. He has been involved in YOU.FO as a developing partner since 2012 and spent over 10 years on the global development of YOU.FO, presenting at national conferences all over the world, writing curriculum, professional development, and supporting physical education teachers. Giel has a Bachelor of Science degree in Physical Education and a Master of Science degree in Human Movement Sciences, achieved at the University of Amsterdam. In addition, he also co-founded a foundation that raises money through sports events for children with cancer.

Giel Bos

Pesäpallo

Motoristen perustaitojen yhdistäminen lajitaitoihin pesäpallon keinoin

Perttu Hautala

LitM, ammattivalmentaja, Toimiva vuorovaikutus -ohjaajakouluttaja, ex-pesäpalloilija, s. 1984, koulutuspäällikkö / Suomen Pesäpalloliitto ry

Perttu Hautala

Futsal - Miten taitavia pelaajia syntyy?

Futsal on yksi maailman suosituimpia lajeja ja sisäänheittolaji jalkapalloon. Katujalkapallon sisäversio, jossa tapahtuu aina. Kaikki osallistuvat peliin jatkuvasti ja omilla vahvuuksillaan. Futsalia pelataan käsipallokentällä, siinä yhdistyy koripallon ja mailapelien taktisia piirteitä sekä jalkapallon lajitaitoja. Demotunnilla tutustutaan lajiin pelien ja leikkien kautta. Punaisena lankana taidon oppiminen sekä taidon siirtovaikutus.

 

Jussi-Pekka Penttinen
Palloliiton Läntisen alueen futsalkoulutusvastaava ja naisten futsalmaajoukkueen apuvalmentaja.Minulla on laaja kokemus futsalin valmentamisesta, pelaajakehityksestä ja valmentajakoulutuksesta. Olen valmentanut pelaajia 5-vuotiaista aikuisiin.Koulumaailmasta minulla on 10 vuoden kokemus koulunkäynninohjaajana Tampereella.

Jussi-Pekka Penttinen

Rugby

Rugby on monipuolinen joukkuepeli, jossa kontaktipelaaminen, pallonkäsittelytaidot ja taktinen osaaminen ovat keskiössä. Opintopäivien rugbydemolla simuloidaan kouluun sopivan liikuntatunnin rakennetta. Keskeisimpinä taitoina harjoitellaan pallon syöttämistä, liikkumistaitoja, kontaktin alkeita sekä pelillisyyttä.

World rugby

Suomen rugbyliitto

Sanna-Kaisa Lintu
Kouluttajana on liikunnanopettaja Sanna-Kaisa Lintu, joka omaa 10 vuoden lajikokemuksen rugbystä niin Suomesta kuin kansainvälisiltä kentiltä. 

Sanna-Kaisa Lintu

Koripallo

Koripallo tarjoaa kaiken ikäisille liikkujille loistavan mahdollisuuden joukkuepelaamisen ja yhdessä toimimisen harjoittelemiseen, kunhan peliä sovelletaan osallistujien taitotason mukaiseksi. Koulupelinä koripallossa korostuvat erityisesti yhdessä pelaaminen (syöttäminen), juokseminen ja monipuolinen liikkuminen sekä taitavuus niin perusliikuntataitojen kuin pallonkäsittelytaitojen osalta. 

Demolla esitellään rakenne oppitunnista, johon kuuluu lajiteemaisen toiminnallisen alkuverryttelyn lisäksi pelaamista ja liikkeen kautta toteutuvaa peliä tukevaa tekniikkaharjoittelua. Harjoitteiden lisäksi tarjolla on toimivia malleja eriyttämisen toteuttamiseen.

Vinkkejä koripallotunnin pitämiseen on saatavilla myös Susi Campuksesta

Pena Ranta
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Toimin koripallovalmentajana Kisakallion urheiluopistolla sekä Suomen Koripalloliitolla työnkuvana koripallon yläkoululeiritykset, juniorimaajoukkuevalmennus sekä lasten valmennuksen kehittäminen. Ennen koripallovalmennusta työskentelin 10 vuotta luokanopettajana Äänekoskella. Valmennuksen ohella toimin Koripalloliiton valmentajakouluttajana.

Pena Ranta