LIITO 1/24 puheenjohtajalta: Vauhdilla kohti kevättä

16.2.2024

Kirjoittaessani tätä kevätlukukausi on jo kovassa vauhdissa, vaikka työviikkoja ei ole vielä kovin montaa ehtinyt kuluakaan. Silti olen ehtinyt jo olemaan viikon reissussa 37 opiskelijan kanssa Åressa, hiomaan vanhoja tansseja loppuun ja tehden niihin liittyviä juhlavalmisteluja tulevaa juhlaa varten sekä uurastanut kevään ensimmäisen päättöviikon kokeiden ja opintojaksojen arvioinnit ja valmistellut uusien opintojaksojen aloitukset. Ainakin omassa lukiossani kevätlukukausi tuntuu olevan joka vuosi paljon kiireisempi kuin syyslukukausi, jonka hektisyyttä onneksi katkaisevat lyhyet lomat talvilomaviikon lisäksi.

 

Edunvalvonta ja vaikuttamistyö jatkuu

Peruskoulussa syksyisin toteutettavat Move! -mittausten tulokset julkistettiin jälleen joulukuussa. Mittauksiin osallistui vuonna 2023 yli 111 000 5. ja 8. luokan oppilasta, mikä on tähän mennessä suurin tehty mittausmäärä. Fyysisen toimintakyvyn lasku on tasaantunut ja jopa osin kääntynyt nousuun valtakunnallisesti. Pojista yhä harvemmalla oli alhainen fyysinen toimintakyky, ja tulokset ovat edelliseen vuoteen hieman parantuneet. Tyttöjen tulokset ovat pysyneet ennallaan tai hieman parantuneet viime vuodesta. Huolestuttavaa edelleen kuitenkin on, että 5.- ja 8.-luokan oppilaista reilulla 38 %:lla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Myös fyysisen toimintakyvyn alueelliset erot ovat edelleen merkittäviä toimintakyvyn ollen kaupunkiseuduilla selkeästi parempi kuin harvaan asutuilla alueilla. Tämä fyysiseen toimintakykyyn vaikuttaminen valtakunnallisen päätöksenteon kautta on edelleen tämän alkavan vuoden yksi tärkeimmistä tavoitteistamme ja nimenomaan tuoden laadukas liikunnanopetus merkittävänä lasten ja nuorten vaikuttajana esille. Tavoite ei koske pelkästään perusopetusta vaan myös toista astetta, jossa terveyserot lukiolaisten ja ammatillisten opiskelijoiden välillä ovat huomattavat vaikkakin vain muutama prosentti lukiolaisista liikkuu suositusten mukaan riittävästi. Vaikuttamista pitää tehdä pitkäjänteisesti, jotta tuloksia voidaan ajansaatossa saada aikaan kuten myös ymmärrys oppiaineemme tai oppiaineidemme merkityksestä lasten ja nuorten kokonaishyvinvoinnin parantamisessa.

Lukiokoulutuksen kehittämisessä olemme mukana opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelutyössä, jossa ylioppilastutkintoa kehitetään niin, että jatkossa yhden ylioppilastutkinnon kokeen voi korvata lukiodiplomilla. Lisäksi nykyisessä hallitusohjelmassa on kirjaus, jossa hallitus selvittää ja arvioi mahdollisuuden toteuttaa liikunnanopetus viikoittaisena oppiaineena koko lukiokoulutuksen ajalle. Tähän liittyen olemme antaneet lausunnon opetushallinnon toteuttamaan selvitystyöhön.

 

Kevään koulutuksia

Kevätlukukaudella tulemme järjestämään useita koulutuksia niin liikuntaan kuin terveystietoon liittyen. Terveystiedon seminaari on huhtikuussa Pasilassa teemalla ”Draaman keinot tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksessa”. Lisäksi terveystiedon koulutuksia on tasapainoisen ruoka- kehosuhteen muodostumisesta ja kevään ylioppilaskokeeseen liittyvät jo perinteiset etäkahvit. Huomasithan myös ”terveystiedon aineenhallinta ajantasalle” -luentosarjan yhteistyössä BMOL:n kanssa?  Jokainen voi omaan tahtiin suorittaa viiden asiantuntijaluennon verkkoluentosarjan katsomalla kyseiset luennot verkossa aina marraskuun 2024 loppuun asti. Liikunnanopetukseen on tulossa tuttuun tapaan pienempiä, puolen päivän tai muutaman tunnin mittaisia koulutuksia. Näistä esimerkkinä kahdeksalla paikkakunnalla pidettävät Lumilajeja opettajille -koulutukset, joista jo ensimmäinen pidettiin heti joululomilta paluun jälkeen Iisalmessa tai sisä- ja ulkopalloiluteemaiset miniopintopäivät, joita tullaan pitämään usealla paikkakunnalla. Kannattaa siis seurata sähköpostiasi, johon saat uutiskirjeen ajankohtaisista asioista ja käydä sivuillamme katsomassa tulevat koulutukset Tapahtumat-osiosta.

Tammikuun lopussa järjestettiin myös Educa-messut 26.–27.1. Helsingin Messukeskuksessa, jossa olimme mukana ensimmäistä kertaa ”Opettajan olohuoneessa” muiden ainejärjestöjen kanssa. Messut tarjosivat mukavia kohtaamisia ja keskusteluja teidän opettajien kanssa sekä saimme paljon kontaktoitua uusia yhteistyötahoja sekä viriteltyä verkkoja edunvalvontatyöhön ja erityisesti liikunnanopetukseen liittyen.

 

Toivotan aurinkoisia talvikelejä ja tsemppiä kevääseen!

Mirva Ikola, pj.